Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Beautiful Blue - Liesbeth Pepels

Kunstwerk: Caféterras bij nacht, Kunstenaar: Kunstwerk door Vincent van Gogh, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Beautiful Blue is geïnspireerd op het schilderij "Caféterras bij nacht" van Vincent van Gogh. Nadat van Gogh het in Arlès had geschilderd, schreef hij in een brief naar zijn zus hoe blij hij was met het resultaat. Ik heb mijn liedje vanuit het perspectief van zijn zus geschreven, wat ik tegen hem zou willen zeggen als ik een brief terug naar Vincent zou sturen. Vincent heeft in dit schilderij geen zwart gebruikt, maar je ziet duidelijk dat het nacht is. De nacht is niet altijd donker; je kunt ze ook zien als "Beautiful Blue". Het is een vrolijk, intiem liedje geschreven, Vincent was namelijk blij dat het nachtschilderij goed gelukt was, en zich verheugde op de komst van Paul Gauguin, zijn grote voorbeeld.


Links van de artiest: Facebook

Details

1962 Views
2175 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Liesbeth Pepels
Nummer: Beautiful Blue
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Caféterras bij nacht
Kunstenaar: Kunstwerk door Vincent van Gogh
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Wanneer je naar het schilderij kijkt, dan springt het meest uit het oog het krachtige contrast tussen de warme gele, groene en oranje kleuren onder de luifel en het diepe blauw van de sterrenhemel. Dat wordt nog extra versterkt door het donkerblauw van de huizen op de achtergrond. Van Gogh is tevreden over het effect: "Ik geloof dat het overvloedige gaslicht, dat immers geel en oranje is, het blauw sterker doet uitkomen."

Waar gaat het over?

Van Gogh wilde al een tijd lang een nachtschilderij maken. En dan niet een op de conventionele manier, in zwarte en grijze tonen, maar juist met een veelheid van kleuren. Al net zo onconventioneel is dat hij dit door een gaslantaarn verlichte caféterras in Arles ter plekke en in het donker schildert, omdat kleuren zich overdag anders voordoen dan ’s nachts. 
 
Aan zijn zus Wil schrijft hij: "Ik heb er enorm plezier in ’s nachts ter plekke te schilderen." Dat hij goed kijkt, blijkt ook uit later sterrenkundig onderzoek. Hij heeft de sterrenconstellatie precies geschilderd zoals die er in de nacht van 16 of 17 september 1888 uitzag.

Over de kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh (1853 - 1890) wordt gezien als een van de grote schilders van de 19de eeuw. Deze erkenning kwam pas laat, tijdens zijn leven zijn weinig schilderijen verkocht. Zijn roem groeide na zijn dood snel.

“Volgens Van Gogh zit de nacht vol met kleuren. Hij gebruikte daarom geen zwart, maar bijvoorbeeld groen, oranje en blauw”Kröller-Müller Museum

Tags

Nacht Kleuren Sterren Wereldberoemd Icoon

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken