Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Lonely Night - Maxim Ventulé

Kunstwerk: Caféterras bij nacht, Kunstenaar: Kunstwerk door Vincent van Gogh, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Ik heb voor dit werk gekozen omdat dit mij als kind al aansprak toen ik in het museum kwam met mijn ouders. Ik vind de kleuren nog steed even betoverend en ik ben in de ban van de rust en stilte die het uitstraalt. Bij het schrijven van het liedje heb ik de melancholie zo goed mogelijk proberen te vangen.

Al jaren komt een man iedere avond naar hetzelfde terras en zit hij aan precies dezelfde tafel. Zijn stuurse blik blijft gedurende de nacht op de sterrenhemel gericht. De man kwam hier altijd met zijn vrouw en samen praatten ze dan over het leven en de dromen die ze hadden. Nu is ze niet meer daar om haar man gezelschap te houden en de man voelt zich eenzaam in de donkere nacht. Toch houdt de man de hoop dat ze elkaar ooit weer zullen zien en dat ze op hem wacht in de diepblauwe sterrennacht.

Dit is een ode aan haar en de eenzame nacht.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

2403 Views
2176 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Maxim Ventulé
Nummer: Lonely Night
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Caféterras bij nacht
Kunstenaar: Kunstwerk door Vincent van Gogh
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Wanneer je naar het schilderij kijkt, dan springt het meest uit het oog het krachtige contrast tussen de warme gele, groene en oranje kleuren onder de luifel en het diepe blauw van de sterrenhemel. Dat wordt nog extra versterkt door het donkerblauw van de huizen op de achtergrond. Van Gogh is tevreden over het effect: "Ik geloof dat het overvloedige gaslicht, dat immers geel en oranje is, het blauw sterker doet uitkomen."

Waar gaat het over?

Van Gogh wilde al een tijd lang een nachtschilderij maken. En dan niet een op de conventionele manier, in zwarte en grijze tonen, maar juist met een veelheid van kleuren. Al net zo onconventioneel is dat hij dit door een gaslantaarn verlichte caféterras in Arles ter plekke en in het donker schildert, omdat kleuren zich overdag anders voordoen dan ’s nachts. 
 
Aan zijn zus Wil schrijft hij: "Ik heb er enorm plezier in ’s nachts ter plekke te schilderen." Dat hij goed kijkt, blijkt ook uit later sterrenkundig onderzoek. Hij heeft de sterrenconstellatie precies geschilderd zoals die er in de nacht van 16 of 17 september 1888 uitzag.

Over de kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh (1853 - 1890) wordt gezien als een van de grote schilders van de 19de eeuw. Deze erkenning kwam pas laat, tijdens zijn leven zijn weinig schilderijen verkocht. Zijn roem groeide na zijn dood snel.

“Volgens Van Gogh zit de nacht vol met kleuren. Hij gebruikte daarom geen zwart, maar bijvoorbeeld groen, oranje en blauw”Kröller-Müller Museum

Tags

Nacht Kleuren Sterren Wereldberoemd Icoon

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken