Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Deepest Darkest Blue - Flecha Moon & The Confused

Kunstwerk: Caféterras bij nacht, Kunstenaar: Kunstwerk door Vincent van Gogh, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Van Gogh had een turbulent innerlijk leven, met depressies en gebrek aan erkenning van buitenaf. Toch stopte hij nooit met schilderen en zijn unieke kijk op de wereld te delen met kleuren en penseelstreken. 'deepest darkest blue' gaat over de verwondering van creëren. Over eenzaamheid, en verwarring en aan de andere kant over een deur openen naar een magische wereld en toevlucht; kunst. Waar woorden tekort schieten. Daarnaast slaat 'Deepest Darkest Blue' letterlijk op het kleurgebruik in het schilderij. Van Gogh heeft geen zwart, maar diep donker blauw, gebruikt om het donkere van de nacht uit te beelden.

Een innerlijke strijd kan gesust worden door je met kunst en/of muziek te verplaatsen in een andere wereld. Zou dit hetzelfde zijn geweest voor Van Gogh?
Je kunt de nacht als donker ervaren, eenzaam en koud. Maar Van Gogh had kleur en speelsheid door zijn aderen stromen en dat voel je als je naar zijn werk kijkt. In het nummer hoor je de donkere eenzame nacht en innerlijke strijd terug in de melancholische coupletten, terwijl de refreinen je meeneemt naar een droomwereld onder de sterren.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2089 Views
2175 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Flecha Moon & The Confused
Nummer: Deepest Darkest Blue
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Caféterras bij nacht
Kunstenaar: Kunstwerk door Vincent van Gogh
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Wanneer je naar het schilderij kijkt, dan springt het meest uit het oog het krachtige contrast tussen de warme gele, groene en oranje kleuren onder de luifel en het diepe blauw van de sterrenhemel. Dat wordt nog extra versterkt door het donkerblauw van de huizen op de achtergrond. Van Gogh is tevreden over het effect: "Ik geloof dat het overvloedige gaslicht, dat immers geel en oranje is, het blauw sterker doet uitkomen."

Waar gaat het over?

Van Gogh wilde al een tijd lang een nachtschilderij maken. En dan niet een op de conventionele manier, in zwarte en grijze tonen, maar juist met een veelheid van kleuren. Al net zo onconventioneel is dat hij dit door een gaslantaarn verlichte caféterras in Arles ter plekke en in het donker schildert, omdat kleuren zich overdag anders voordoen dan ’s nachts. 
 
Aan zijn zus Wil schrijft hij: "Ik heb er enorm plezier in ’s nachts ter plekke te schilderen." Dat hij goed kijkt, blijkt ook uit later sterrenkundig onderzoek. Hij heeft de sterrenconstellatie precies geschilderd zoals die er in de nacht van 16 of 17 september 1888 uitzag.

Over de kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh (1853 - 1890) wordt gezien als een van de grote schilders van de 19de eeuw. Deze erkenning kwam pas laat, tijdens zijn leven zijn weinig schilderijen verkocht. Zijn roem groeide na zijn dood snel.

“Volgens Van Gogh zit de nacht vol met kleuren. Hij gebruikte daarom geen zwart, maar bijvoorbeeld groen, oranje en blauw”Kröller-Müller Museum

Tags

Nacht Kleuren Sterren Wereldberoemd Icoon

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken