Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Begin - Michiel Wetzer

Kunstwerk: Le commencement du monde, Kunstenaar: Constantin Brancusi, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Twee dingen kwamen samen bij het schrijven van dit stuk. Eerst het mysterie van het leven: wat is er buiten alles wat ik kan waarnemen? Buiten het ei waarin ik zit?

Het tweede is hoe je het leven moet leven: word je geleefd of leef je het leven? Steeds meer voel ik het idee dat er elk moment een nieuwe wereld wordt geboren en dat je steeds weer de keuze hebt hoe die wereld eruit komt te zien. Dat besef is nog heel pril en het voelt een beetje alsof ik net het ei uit ben en aan het begin sta van een mooie ontwikkeling.

Details

1011 Views
1241 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Michiel Wetzer
Nummer: Begin
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Le commencement du monde
Kunstenaar: Constantin Brancusi
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Het lijkt voor de hand liggend: dit gladde, ovale beeld moet wel een ei voorstellen. De bijnaam van Het begin van de wereld is dan ook ‘het ei van Brancusi’. Er schuilt echter veel meer achter deze asymetrische, ovale vorm. Volgens de kunstenaar zelf stelt dit beeld de volmaakte schoonheid voor.

Het verhaal achter het werk
De ovale vorm van ‘het ei’ heeft geen begin en geen einde. Het is de vorm van het menselijk hoofd en de vorm waaruit dieren geboren worden. Voor Brancusi verwijst deze vorm ook naar het oneindige heelal en daarmee naar het begin en mysterie van het menselijk leven. Je zou kunnen zeggen dat hij een klein beeld heeft gemaakt van iets dat onmetelijk groot is. Brancusi geeft het werk de toepasselijke titel Het begin van de wereld.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Constantin Brancusi bedacht bij elk van zijn kunstwerken hoe je het op een mooie manier kon presenteren. Voor dit werk had hij bedacht dat je het ‘ei’ op schoot moet nemen, op een kussentje. Dat is uiteraard niet mogelijk met zo’n kostbaar kunstwerk. Maar het toont wel het verlangen van de kunstenaar naar een persoonlijke band tussen het publiek en het kunstwerk. Een band die de Art Rocks deelnemers met muziek wellicht kunnen versterken.

Bijzonder weetje
Dit kunstwerk is een echte publiekslieveling. Regelmatig vragen bezoekers in het museum naar de kortste weg naar ‘het ei’ van Brancusi.

Over de kunstenaar
Constantin Brancusi (1876 – 1957) wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne beeldhouwkunst. Hij ontwikkelt een eigen beeldtaal waarmee hij wil doordringen tot de essentie van dingen. Hij ontdoet bijvoorbeeld het menselijk hoofd van details als ogen, neus en mond, en brengt het terug tot de kern: de ovale vorm. Hij zegt hierover: ‘Ik streef naar de weergave van de verborgen realiteit, de essentie van objecten, de weergave van hun wezenlijke aard.’

"Ik streef naar de weergave van de verborgen realiteit, de essentie van objecten, de weergave van hun wezenlijke aard." - Constantin Brancusi

 

Tags

Abstract

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken