Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Wings of bronze - Wiebe Kaspers

Kunstwerk: Le commencement du monde, Kunstenaar: Constantin Brancusi, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Toen ik op de website van ArtRocks zocht naar een kunstwerk, sprong het ei van Brancusi meteen er uit. Ik vind het een prachtig beeld dat alles, maar dan ook alles in het ei zit; het begin, het einde, geboorte, de dood, het leven, de vraag van het leven. Onbereikbaar voor diegene die het op schoot mag nemen. Maar daar zitten de antwoorden, midden in dat grote ei. Een prachtig symbool voor het grote al in een klein ei. Die thematiek raakt mij enorm. Ik leg graag mijn publiek vragen en ideeën voor die juist over dit omvangrijke thema gaan. Om iemand misschien een stapje verder te helpen, of een drempel over te stappen. Ik heb sterk het gevoel dat Constantin Brancusi dit ook wilde met zijn kunstwerk. Je mag het op schoot nemen. Je mag het voelen. En je mag het je iets laten brengen, hoop, antwoorden, om een stapje sterker verder te kunnen.
De tekst is geschreven door dichter Arjan Hut, die meerdere bundels uitgebracht heeft, en in het Noorden van het land een bekende dichter is.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

1135 Views
1460 Dagen

Deel deze inzending






Artiest: Wiebe Kaspers
Nummer: Wings of bronze
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Le commencement du monde
Kunstenaar: Constantin Brancusi
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Het lijkt voor de hand liggend: dit gladde, ovale beeld moet wel een ei voorstellen. De bijnaam van Het begin van de wereld is dan ook ‘het ei van Brancusi’. Er schuilt echter veel meer achter deze asymetrische, ovale vorm. Volgens de kunstenaar zelf stelt dit beeld de volmaakte schoonheid voor.

Het verhaal achter het werk
De ovale vorm van ‘het ei’ heeft geen begin en geen einde. Het is de vorm van het menselijk hoofd en de vorm waaruit dieren geboren worden. Voor Brancusi verwijst deze vorm ook naar het oneindige heelal en daarmee naar het begin en mysterie van het menselijk leven. Je zou kunnen zeggen dat hij een klein beeld heeft gemaakt van iets dat onmetelijk groot is. Brancusi geeft het werk de toepasselijke titel Het begin van de wereld.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Constantin Brancusi bedacht bij elk van zijn kunstwerken hoe je het op een mooie manier kon presenteren. Voor dit werk had hij bedacht dat je het ‘ei’ op schoot moet nemen, op een kussentje. Dat is uiteraard niet mogelijk met zo’n kostbaar kunstwerk. Maar het toont wel het verlangen van de kunstenaar naar een persoonlijke band tussen het publiek en het kunstwerk. Een band die de Art Rocks deelnemers met muziek wellicht kunnen versterken.

Bijzonder weetje
Dit kunstwerk is een echte publiekslieveling. Regelmatig vragen bezoekers in het museum naar de kortste weg naar ‘het ei’ van Brancusi.

Over de kunstenaar
Constantin Brancusi (1876 – 1957) wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne beeldhouwkunst. Hij ontwikkelt een eigen beeldtaal waarmee hij wil doordringen tot de essentie van dingen. Hij ontdoet bijvoorbeeld het menselijk hoofd van details als ogen, neus en mond, en brengt het terug tot de kern: de ovale vorm. Hij zegt hierover: ‘Ik streef naar de weergave van de verborgen realiteit, de essentie van objecten, de weergave van hun wezenlijke aard.’

"Ik streef naar de weergave van de verborgen realiteit, de essentie van objecten, de weergave van hun wezenlijke aard." - Constantin Brancusi

 

Tags

Abstract

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken