Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Café 't Mandje - Rosa van Bommel

Kunstwerk: Replica van Café 't Mandje, Kunstenaar: onbekend, Museum: Amsterdam Museum

Over de inzending

Het was druk vandaag. Je zet de druk op je schouders, wandelt het café binnen en bestelt je dagelijkse portie vrijheid. Je luistert naar de stemmen om je heen.
Goed je weer te zien, wat spook je allemaal uit?
Hoe zijn je dagen nou gegaan?
Ik vergeet altijd jouw naam
Gaat jouw tijd ook altijd snel?
Herinner je je die nacht nog wel?
Is dat plan al van de baan?
Heb je zin om zo nog met me mee te gaan?
Had je haar nou nog gezien, of was ze zomaar weggegaan?
Ja dat deed ik toen nog wel, maar daar doe ik niet meer aan
En was je wens nog uitgekomen, of was die allang vergaan?
Wil je trouwens nog wat drinken, want de kaarsen staan nog aan
In café ‘t mandje ben je welkom, wie je ook bent, en nu kijk je door de ramen naar binnen, wachtend tot je er weer van de vrijheid kan proeven. Voor nu valt het lied dat klinkt door het café nog even genadeloos uit elkaar, en ligt het in stukken op de lege vloer, om over een tijd weer samen op te rapen.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2252 Views
1460 Dagen
2 Stemmen

Deel deze inzending






Artiest: Rosa van Bommel
Nummer: Café 't Mandje
Genre: Experimenteel
Kunstwerk: Replica van Café 't Mandje
Kunstenaar: onbekend
Museum: Amsterdam Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een replica van cafe t Mandje op de Zeedijk, compleet met jukebox, bar, souvenirs en een interview met Greet van Beeren, de zus van Bet.

Het verhaal achter het werk
Bet van Beeren nam in 1927 op 25-jarige leeftijd café 't Mandje aan de Zeedijk over. Zij was een van de legendarische uitbaatsters van Amsterdam. In een leren jas scheurde ze op de motor door de stad, soms met een nieuwe verovering achterop. Ze wist al op jonge leeftijd, dat ze op vrouwen viel.
't Mandje was één van de eerste cafés waar homoseksuele mannen en lesbische vrouwen hun geaardheid niet hoefden te verbergen. Zoenen was echter in het café niet toegestaan. Alleen op Koninginnedag mochten mannen met mannen dansen en vrouwen met vrouwen. In 't Mandje kwamen allerlei mensen; hoeren, pooiers, zeelui, artiesten en provincialen. In 1967 overleed Bet. Haar zuster Greet zette de zaak voort tot de heroïne het leven op de Zeedijk ontwrichtte.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
“Dit is mijn favroriete object in het museum, of eigenlijk een verzameling objecten, deels authentiek, deels replica’s, die bij elkaar de bezoekers het gevoel moeten geven dat ze een café op de Zeedijk binnengestapt zijn. De barvrouw Greet vertelt over het leven op de Zeedijk en over haar legendarische zus Bet. Bij cafés hoort muziek, dus ik ben heel benieuwd welke nieuwe muziek er in het kader van Art Rocks, geïnspireerd door deze plek, gemaakt gaat worden”. (Annemarie de Wildt - Amsterdam Museum)

Bijzonder weetje
“Vroeger verzamelden musea vooral kunst en gebruiksvoorwerpen van vroeger en meer van de elite dan van ‘gewone’ mensen. Toen het Amsterdams Historisch Museum (zo heette het Amsterdam Museum vroeger) in 1999 een nieuwe afdeling maakte over de 20ste eeuw besloten we om Café ‘t Mandje te laten herleven in het museum, juist vanwege Bet van Beeren als een pionier voor de homo-emancipatie. Het cafe was toen gesloten, sinds de jaren tachtig. Het kostte wat moeite om Greet te overreden om mee te werken, maar later was ze heel trots. Ik genoot van de verhalen die ze me vertelde, in haar volgepropte woning boven het café. Daarom heb ik haar geinterviewd, zodat de bezoekers daar ook van kunnen genieten. Inmiddels is ze al een aantal jaren dood, maar in deze replica van ‘t Mandje leeft ze voort, net als haar zus. Gelukkig is ook het echte café weer geopend.” (Annemarie de Wildt - Amsterdam Museum)

Tags

Cafés Homoseksualiteit Zeedijk Uitgaan

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken