Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Souvenirs - Marjolein Scheltens

Kunstwerk: Replica van Café 't Mandje, Kunstenaar: onbekend, Museum: Amsterdam Museum

Over de inzending

Het karakteristieke uiterlijk van het café inspireerde mij meteen. De souvenirs die aan de muren hangen zijn een kenmerkend onderdeel van het interieur. Bet, de toenmalige eigenaresse van het café, bewaarde haar herinneringen aan de avonden die ze beleefde door middel van deze souvenirs.
Het café was voor iedereen toegankelijk en iedereen mocht, in tegenstelling tot in de buitenwereld, zichzelf zijn in het café.
De vrijheid die het café bood, het karakteristieke uiterlijk en de herinneringen heb ik vertaald in het nummer Souvenirs.


Links van de artiest: Instagram

Details

1623 Views
1330 Dagen
1 Stem

Deel deze inzending


Artiest: Marjolein Scheltens
Nummer: Souvenirs
Genre: Indie
Kunstwerk: Replica van Café 't Mandje
Kunstenaar: onbekend
Museum: Amsterdam Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een replica van cafe t Mandje op de Zeedijk, compleet met jukebox, bar, souvenirs en een interview met Greet van Beeren, de zus van Bet.

Het verhaal achter het werk
Bet van Beeren nam in 1927 op 25-jarige leeftijd café 't Mandje aan de Zeedijk over. Zij was een van de legendarische uitbaatsters van Amsterdam. In een leren jas scheurde ze op de motor door de stad, soms met een nieuwe verovering achterop. Ze wist al op jonge leeftijd, dat ze op vrouwen viel.
't Mandje was één van de eerste cafés waar homoseksuele mannen en lesbische vrouwen hun geaardheid niet hoefden te verbergen. Zoenen was echter in het café niet toegestaan. Alleen op Koninginnedag mochten mannen met mannen dansen en vrouwen met vrouwen. In 't Mandje kwamen allerlei mensen; hoeren, pooiers, zeelui, artiesten en provincialen. In 1967 overleed Bet. Haar zuster Greet zette de zaak voort tot de heroïne het leven op de Zeedijk ontwrichtte.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
“Dit is mijn favroriete object in het museum, of eigenlijk een verzameling objecten, deels authentiek, deels replica’s, die bij elkaar de bezoekers het gevoel moeten geven dat ze een café op de Zeedijk binnengestapt zijn. De barvrouw Greet vertelt over het leven op de Zeedijk en over haar legendarische zus Bet. Bij cafés hoort muziek, dus ik ben heel benieuwd welke nieuwe muziek er in het kader van Art Rocks, geïnspireerd door deze plek, gemaakt gaat worden”. (Annemarie de Wildt - Amsterdam Museum)

Bijzonder weetje
“Vroeger verzamelden musea vooral kunst en gebruiksvoorwerpen van vroeger en meer van de elite dan van ‘gewone’ mensen. Toen het Amsterdams Historisch Museum (zo heette het Amsterdam Museum vroeger) in 1999 een nieuwe afdeling maakte over de 20ste eeuw besloten we om Café ‘t Mandje te laten herleven in het museum, juist vanwege Bet van Beeren als een pionier voor de homo-emancipatie. Het cafe was toen gesloten, sinds de jaren tachtig. Het kostte wat moeite om Greet te overreden om mee te werken, maar later was ze heel trots. Ik genoot van de verhalen die ze me vertelde, in haar volgepropte woning boven het café. Daarom heb ik haar geinterviewd, zodat de bezoekers daar ook van kunnen genieten. Inmiddels is ze al een aantal jaren dood, maar in deze replica van ‘t Mandje leeft ze voort, net als haar zus. Gelukkig is ook het echte café weer geopend.” (Annemarie de Wildt - Amsterdam Museum)

Tags

Cafés Homoseksualiteit Zeedijk Uitgaan

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken