Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

One Two Three - Sorah Snow

Kunstwerk: Replica van Café 't Mandje, Kunstenaar: onbekend, Museum: Amsterdam Museum

Over de inzending

Ik had eerlijk gezegd nog een half liedje liggen wat ik ooit als opdracht voor school had gebruikt (songwriting Codarts) en toen ik langs het kunstwerk, de replica van 't mandje kwam en het verhaal van Greet las hoorde ik meteen mijn song op de achtergrond. Alsof het hier bij hoorde. De missende puzzelstukjes vielen eigenlijk zo op z'n plek en ik heb het afgeschreven. Greet zoomde op haar badass motor door mijn hoofd en door mijn liedje. Ik heb geprobeerd met 'One Two Three' de sfeer van het cafe neer te zetten, zodat je als luisteraar ook even aan de bar staat, op een koude winterdag, je de whisky in je keel voelt branden omdat jij en je vers gemaakte nieuwe cafe-vriend elkaar net hebben geproost op het leven en je misschien een iets te gulzige slok nam. Waar je een aansteker vraagt aan die aantrekkelijke dame of heer en je je jointje in ruil met hem of haar deelt, dat je de rauwe rokerige dampen van het cafe op je huid kunt voelen en in je kleren ruikt, maar het je niks deert want je bent even een met iedereen om je heen een.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

2509 Views
1331 Dagen
74 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Sorah Snow
Nummer: One Two Three
Genre: Indie
Kunstwerk: Replica van Café 't Mandje
Kunstenaar: onbekend
Museum: Amsterdam Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een replica van cafe t Mandje op de Zeedijk, compleet met jukebox, bar, souvenirs en een interview met Greet van Beeren, de zus van Bet.

Het verhaal achter het werk
Bet van Beeren nam in 1927 op 25-jarige leeftijd café 't Mandje aan de Zeedijk over. Zij was een van de legendarische uitbaatsters van Amsterdam. In een leren jas scheurde ze op de motor door de stad, soms met een nieuwe verovering achterop. Ze wist al op jonge leeftijd, dat ze op vrouwen viel.
't Mandje was één van de eerste cafés waar homoseksuele mannen en lesbische vrouwen hun geaardheid niet hoefden te verbergen. Zoenen was echter in het café niet toegestaan. Alleen op Koninginnedag mochten mannen met mannen dansen en vrouwen met vrouwen. In 't Mandje kwamen allerlei mensen; hoeren, pooiers, zeelui, artiesten en provincialen. In 1967 overleed Bet. Haar zuster Greet zette de zaak voort tot de heroïne het leven op de Zeedijk ontwrichtte.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
“Dit is mijn favroriete object in het museum, of eigenlijk een verzameling objecten, deels authentiek, deels replica’s, die bij elkaar de bezoekers het gevoel moeten geven dat ze een café op de Zeedijk binnengestapt zijn. De barvrouw Greet vertelt over het leven op de Zeedijk en over haar legendarische zus Bet. Bij cafés hoort muziek, dus ik ben heel benieuwd welke nieuwe muziek er in het kader van Art Rocks, geïnspireerd door deze plek, gemaakt gaat worden”. (Annemarie de Wildt - Amsterdam Museum)

Bijzonder weetje
“Vroeger verzamelden musea vooral kunst en gebruiksvoorwerpen van vroeger en meer van de elite dan van ‘gewone’ mensen. Toen het Amsterdams Historisch Museum (zo heette het Amsterdam Museum vroeger) in 1999 een nieuwe afdeling maakte over de 20ste eeuw besloten we om Café ‘t Mandje te laten herleven in het museum, juist vanwege Bet van Beeren als een pionier voor de homo-emancipatie. Het cafe was toen gesloten, sinds de jaren tachtig. Het kostte wat moeite om Greet te overreden om mee te werken, maar later was ze heel trots. Ik genoot van de verhalen die ze me vertelde, in haar volgepropte woning boven het café. Daarom heb ik haar geinterviewd, zodat de bezoekers daar ook van kunnen genieten. Inmiddels is ze al een aantal jaren dood, maar in deze replica van ‘t Mandje leeft ze voort, net als haar zus. Gelukkig is ook het echte café weer geopend.” (Annemarie de Wildt - Amsterdam Museum)

Tags

Cafés Homoseksualiteit Zeedijk Uitgaan

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken