Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Cloud City - Dani Antal

Kunstwerk: Sky cathedral III, Kunstenaar: Louise Nevelson, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Toen ik het werk Sky Cathedral III, zag werd ik gelijk overvallen door de grimmige en chaotische uitstraling van het kunstwerk.
Ik snapte meteen dat dit intimiderende en omvangrijke werk een interpretatie van een het stadsleven was en voelde een sterke aantrekkingskracht omdat ik hier zelf vaak mee worstel.

Als tamelijk nieuwe inwoner van Amsterdam kamp ik dagelijks met de chaos van het stadse leven wat gelijk ook een evenbeeld is aan de chaos in mijn hoofd. Chaos die naar mijn mening wordt versterkt of wellicht zelfs veroorzaakt door technologie. Met name de smartphone. Niet alleen zijn deze apparaten bijna niet meer weg te denken uit ons straatbeeld, ze zijn ook de sleutel die ons toegang verlenen tot onze sociale omgevingen, ons de weg wijzen in een wijk die we niet kennen en ons zelfs aanbevelingen doen over plekken waar we ons geld nog niet hebben uit gegeven. We nemen een groot deel van de stad waar met onze telefoons.

Ik besefte me dat hierin een antwoord kan zitten op Nevelsons zoektocht naar het sublieme. Het digitale rijk raakt steeds nauwer verworven met de stad. Er bestaan utopieën over ‘Smart Cities’ en vandaag de dag zijn er al duizenden apps waarmee interacties met het stadse leven steeds verder gedigitaliseerd worden.
‘Cloud City’ gaat dan ook over mijn persoonlijke ervaring met deze digitale stad en hoe ik als nietig individu wordt opgeslokt door het ontastbare en verdrink in de oneindige stroom van mogelijkheden. Die helemaal niets betekenen als je niet kan of durft te kiezen.
Het nummer bouwt uiteindelijk op naar een wat luguber toekomstbeeld van een ‘cloud’ waarin we onze eenzame levens kunnen voortzetten zonder de tekortkomingen van het tastbare.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

1488 Views
1265 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Dani Antal
Nummer: Cloud City
Genre: Experimenteel
Kunstwerk: Sky cathedral III
Kunstenaar: Louise Nevelson
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Sky cathedral III is een wandsculptuur dat bestaat uit gestapelde houten kistjes en kratten. Louise Nevelson vult ze met oude spullen die ze verzamelt in de straten van New York. Vervolgens schildert ze de gehele constructie zwart om de verschillende elementen samen te brengen tot een krachtig geheel.

Het verhaal achter het werk
Louise Nevelson wil met haar werk ‘het sublieme’ verbeelden. Met het sublieme wordt bedoeld dat iets zo groots is dat het ongrijpbaar, onbevattelijk is. Daarnaast zoekt ze in haar werk naar een ongrijpbare plek tussen hemel en aarde, droom en werkelijkheid. Met titels als Sky cathedral stuurt ze aan op een spirituele interpretatie van haar sculpturen, die zouden kunnen dienen als altaar of plaats van toewijding.
Nevelson kiest voor zwart omdat deze kleur voor haar status en gewichtigheid uitstraalt. Ze schrijft hierover: ‘Toen ik verliefd werd op zwart, bevatte het alle kleuren. Het was geen ontkenning van kleur. Het was een acceptatie. Want zwart omvat alle kleuren. Zwart is de meest edele kleur van allemaal.’

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Louise Nevelson struint de straten van New York af naar objecten die ze voor haar sculpturen kan gebruiken. Oude kratten, spijkers en afval krijgen allemaal een nieuw leven in haar indrukwekkende kunstwerken. We hopen dat dit krachtige werk zal leiden tot muziek die de toeschouwers en toehoorders omverblaast.

Bijzonder weetje
Sky cathedral wordt niet in zijn geheel bewaard, maar ieder kistje en kratje wordt los verpakt. Elke keer dat het werk tentoongesteld wordt, moeten de kistjes opnieuw worden opgestapeld.’

Over de kunstenaar
Louise Nevelson (Kiev, 1899-New York, 1988) is een Amerikaanse beeldhouwer, die bekend staat om haar monumentale, monochrome, houten wandreliëfs die ze vanaf de jaren vijftig produceert. Ze is actief binnen het kunstcircuit in New York, waar ze wordt omringd door mannelijke collega’s die zich bezighouden met het Abstract Expressionisme. Haar innovatieve sculpturen en installaties van groot formaat vormen een inspiratiebron voor een jongere generatie kunstenaars die zich bezighoudt met installatie kunst en feministische kunststromingen.

"I began to see things, almost anything on the street, as art . . . that's why I pick up old wood that had a life, that cars have gone over and the nails have been crushed . . . All [my] objects are retranslated—that's the magic." - Louise Nevelson

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken