Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

POGING III - Cassandra Onck

Kunstwerk: Sky cathedral III, Kunstenaar: Louise Nevelson, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Louise Nevelson maakte Sky Cathedral III van allemaal verschillende voorwerpen, die ze bij elkaar in één installatie plaatste. Door de voorwerpen zwart te verven passen ze bij elkaar maar tegelijk zijn de originele kenmerken van de objecten verloren gegaan.

POGING III is geïnspireerd op de werkwijze van Nevelson en gaat voor mij over mensen die proberen dichter tot elkaar te komen, maar ondertussen steeds verder van zichzelf wegdrijven. Het gaat over het spanningsveld dat ontstaat wanneer je jezelf (of een ander) probeert te veranderen om “in het plaatje” te passen en de emoties die dat oproept.

De videobeelden zijn opgenomen in het Kröller-Möller Museum en de muziek is geproduceerd door MRMN.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2652 Views
1280 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Cassandra Onck
Nummer: POGING III
Genre: Overig
Kunstwerk: Sky cathedral III
Kunstenaar: Louise Nevelson
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Sky cathedral III is een wandsculptuur dat bestaat uit gestapelde houten kistjes en kratten. Louise Nevelson vult ze met oude spullen die ze verzamelt in de straten van New York. Vervolgens schildert ze de gehele constructie zwart om de verschillende elementen samen te brengen tot een krachtig geheel.

Het verhaal achter het werk
Louise Nevelson wil met haar werk ‘het sublieme’ verbeelden. Met het sublieme wordt bedoeld dat iets zo groots is dat het ongrijpbaar, onbevattelijk is. Daarnaast zoekt ze in haar werk naar een ongrijpbare plek tussen hemel en aarde, droom en werkelijkheid. Met titels als Sky cathedral stuurt ze aan op een spirituele interpretatie van haar sculpturen, die zouden kunnen dienen als altaar of plaats van toewijding.
Nevelson kiest voor zwart omdat deze kleur voor haar status en gewichtigheid uitstraalt. Ze schrijft hierover: ‘Toen ik verliefd werd op zwart, bevatte het alle kleuren. Het was geen ontkenning van kleur. Het was een acceptatie. Want zwart omvat alle kleuren. Zwart is de meest edele kleur van allemaal.’

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Louise Nevelson struint de straten van New York af naar objecten die ze voor haar sculpturen kan gebruiken. Oude kratten, spijkers en afval krijgen allemaal een nieuw leven in haar indrukwekkende kunstwerken. We hopen dat dit krachtige werk zal leiden tot muziek die de toeschouwers en toehoorders omverblaast.

Bijzonder weetje
Sky cathedral wordt niet in zijn geheel bewaard, maar ieder kistje en kratje wordt los verpakt. Elke keer dat het werk tentoongesteld wordt, moeten de kistjes opnieuw worden opgestapeld.’

Over de kunstenaar
Louise Nevelson (Kiev, 1899-New York, 1988) is een Amerikaanse beeldhouwer, die bekend staat om haar monumentale, monochrome, houten wandreliëfs die ze vanaf de jaren vijftig produceert. Ze is actief binnen het kunstcircuit in New York, waar ze wordt omringd door mannelijke collega’s die zich bezighouden met het Abstract Expressionisme. Haar innovatieve sculpturen en installaties van groot formaat vormen een inspiratiebron voor een jongere generatie kunstenaars die zich bezighoudt met installatie kunst en feministische kunststromingen.

"I began to see things, almost anything on the street, as art . . . that's why I pick up old wood that had a life, that cars have gone over and the nails have been crushed . . . All [my] objects are retranslated—that's the magic." - Louise Nevelson

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken