Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Sky Cathedral - Rae Milford

Kunstwerk: Sky cathedral III, Kunstenaar: Louise Nevelson, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Toen ik in 2007 mijn oom bezocht, die destijds in NY woonde, nam hij me mee naar het Jewish Museum. Daar was een overzichtstentoonstelling met werk van Louise Nevelson (1899-1988), een kunstenaar waar ik nooit van gehoord had. Wat een indruk maakte dat op mij! Louise stamt uit een familie van houthandelaren en hout werd ook het materiaal waarmee zij werkte. Ze struinde door de straten van Manhattan en verzameld oude kratten, stoeldelen, kisten, deksels van tonnen enz. Al dat afval voegde ze samen tot één groot geheel en bedekte het daarna met één kleur. Meestal zwart. Zo ontstonden haar sculpturen en ze hebben een mysterieuze schoonheid.
Ik wist niet dat het Kröller Müller al in 1968 een kunstwerk van Louise had aangekocht. En toen ART Rocks 2020 kwam zag ik tot mijn enorme plezier dat SKY CATHEDRAL een van de gekozen werken was. Een veelzeggende titel die trouwens niets met religie te maken heeft. Het kan een spirituele plek zijn, letterlijk een zetel in het universum. Zoals de wolkenkrabbers van Manhattan. Inmiddels heb ik de Sky Cathedral in het museum gezien en dat was een fantastische ervaring! Voor mij het absolute hoogtepunt van de tentoonstelling “Paint it Black” in het museum.
De woorden van mijn song vertellen over het ontstaan van Nevelson's werk. Dat zij een pionier was met haar assemblages en dat haar werk tijdloos is en uniek door het 2e leven dat zij het afval gaf. Ik heb (gevonden) beelden en teksten uit een interview met Nevelson uit 1967 in mijn song verwerkt (in de geest van Nevelson). “New York is my mirror, New York is unlimited, just totally unlimited”.
Op de achtergrond van mijn videoclip zie je de architectuur van Manhattan. Die opnames maakte ik in 2016 toen ik nog eenmaal terug was in New York wegens het overlijden van mijn oom. De schreeuwende kleuren van het centrum, Times Square, heb ik gedempt. Het zwart overheerst.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

3669 Views
1304 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Rae Milford
Nummer: Sky Cathedral
Genre: Indie
Kunstwerk: Sky cathedral III
Kunstenaar: Louise Nevelson
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Sky cathedral III is een wandsculptuur dat bestaat uit gestapelde houten kistjes en kratten. Louise Nevelson vult ze met oude spullen die ze verzamelt in de straten van New York. Vervolgens schildert ze de gehele constructie zwart om de verschillende elementen samen te brengen tot een krachtig geheel.

Het verhaal achter het werk
Louise Nevelson wil met haar werk ‘het sublieme’ verbeelden. Met het sublieme wordt bedoeld dat iets zo groots is dat het ongrijpbaar, onbevattelijk is. Daarnaast zoekt ze in haar werk naar een ongrijpbare plek tussen hemel en aarde, droom en werkelijkheid. Met titels als Sky cathedral stuurt ze aan op een spirituele interpretatie van haar sculpturen, die zouden kunnen dienen als altaar of plaats van toewijding.
Nevelson kiest voor zwart omdat deze kleur voor haar status en gewichtigheid uitstraalt. Ze schrijft hierover: ‘Toen ik verliefd werd op zwart, bevatte het alle kleuren. Het was geen ontkenning van kleur. Het was een acceptatie. Want zwart omvat alle kleuren. Zwart is de meest edele kleur van allemaal.’

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Louise Nevelson struint de straten van New York af naar objecten die ze voor haar sculpturen kan gebruiken. Oude kratten, spijkers en afval krijgen allemaal een nieuw leven in haar indrukwekkende kunstwerken. We hopen dat dit krachtige werk zal leiden tot muziek die de toeschouwers en toehoorders omverblaast.

Bijzonder weetje
Sky cathedral wordt niet in zijn geheel bewaard, maar ieder kistje en kratje wordt los verpakt. Elke keer dat het werk tentoongesteld wordt, moeten de kistjes opnieuw worden opgestapeld.’

Over de kunstenaar
Louise Nevelson (Kiev, 1899-New York, 1988) is een Amerikaanse beeldhouwer, die bekend staat om haar monumentale, monochrome, houten wandreliëfs die ze vanaf de jaren vijftig produceert. Ze is actief binnen het kunstcircuit in New York, waar ze wordt omringd door mannelijke collega’s die zich bezighouden met het Abstract Expressionisme. Haar innovatieve sculpturen en installaties van groot formaat vormen een inspiratiebron voor een jongere generatie kunstenaars die zich bezighoudt met installatie kunst en feministische kunststromingen.

"I began to see things, almost anything on the street, as art . . . that's why I pick up old wood that had a life, that cars have gone over and the nails have been crushed . . . All [my] objects are retranslated—that's the magic." - Louise Nevelson

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken