Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Little Boy - Double Lyrical

Kunstwerk: Madonna (after Omomá & Céline), Kunstenaar: Roy Villevoye, Museum: Tropenmuseum

Over de inzending

Het eerste wat Double Lyrical opviel aan het kunstwerk was het kind in de handen van de man. Op het eerste gezicht zou je kunnen concluderen dat de man niet de biologische vader van het kind is. Dit deed één van de twee rappers meteen terugdenken aan het moment dat zijn vader uit zijn leven stapte. Hierdoor is hij opgevoed door een man die niet zijn biologische vader is, maar wel als een vader voelt. Dit leverde de inspiratie op voor het nummer waarin thema's aan bod komen als bovenstaande en de eenzaamheid die met zo'n situatie gepaard kan gaan.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2053 Views
2033 Dagen
38 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Double Lyrical
Nummer: Little Boy
Genre: Hiphop
Kunstwerk: Madonna (after Omomá & Céline)
Kunstenaar: Roy Villevoye
Museum: Tropenmuseum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Van donzige babyhaartjes tot een ontstoken oog: het beeld van een donkere, kleine man met een witte baby is levensecht. Bezoekers schrikken er daarom soms van als ze het beeld passeren. De man is een vriend van de kunstenaar Roy Villevoye, genaamd Omomá, een Asmat in het Indonesissche Papoea. De baby in Omamá's armen is de dochter van de kunstenaar, Céline. Deze ontmoeting heeft in het echt nooit plaatsgevonden, de kunstenaar heeft het gecreëerd.

Het verhaal achter het werk

Het is een beeld van vriendschap: alleen wie je vertrouwt, geef je het dierbaarste en kwetsbaarste wat je hebt in handen. Het is een vriendschap tussen twee kunstenaars uit zeer verschillende culturen en delen van de wereld. Omomá is beeldhouwer. Omdat het bij de Asmat verboden is om levende mensen af te beelden heeft Omomá het beeld nooit willen zien. Toch was er wederzijds respect: na enige onderhandelingen ging Omomá ermee akkoord dat zijn vriend iets maakte wat in zijn eigen cultuur niet mocht.

De kunstenaar

Roy Villevoye is beeldend kunstenaar en heeft zijn atelier in Amsterdam. Behalve zijn eigen werk staan daar voorouderbeelden en andere voorwerpen uit Papua. Villevoye werd in 1960 geboren in Maastricht. Na zijn studie aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam was hij vanaf 1984 vijf jaar lang assistent van de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt. Sinds 1985 exposeert Roy Villevoye zijn eigen werk in binnen- en buitenland: schilderijen, foto’s, installaties en films. Hij won met zijn werk een aantal kunstprijzen, waaronder de Charlotte Köhlerprijs (1988) de David Röell Prijs voor zijn hele oeuvre (2002), maar ook een Tiger Award van het International Film Festival Rotterdam (2006).

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken