Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer weten Sluiten en accepteren

Is Robert Buckert - Let's Be Friends!? van Robert Buckert jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Robert Buckert - Let's Be Friends!? - Robert Buckert

Kunstwerk: Madonna (after Omomá & Céline), Kunstenaar: Kunstwerk door Roy Villevoye, Museum: Tropenmuseum

Motivatie van de artiest

Vriendschap kent vele gezichten. Is het een vriendschap waarin je alles tegen elkaar kunt zeggen, is het een vriendschap met een achterliggend doel, is het een vriendschap die neigt naar liefde, is het een vriendschap die gevoelig ligt, is het een vriendschap......

Voor mij betekent vriendschap iets positiefs, zelfs al gaat daar soms een moeilijke weg aan vooraf. Daar gaat mijn compositie ook over.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1082 Views
1186 Dagen
0 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Robert Buckert
Nummer: Robert Buckert - Let's Be Friends!?
Genre: Klassiek
Kunstwerk: Madonna (after Omomá & Céline)
Kunstenaar: Kunstwerk door Roy Villevoye
Museum: Tropenmuseum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Van donzige babyhaartjes tot een ontstoken oog: het beeld van een donkere, kleine man met een witte baby is levensecht. Bezoekers schrikken er daarom soms van als ze het beeld passeren. De man is een vriend van de kunstenaar Roy Villevoye, genaamd Omomá, een Asmat in het Indonesissche Papoea. De baby in Omamá's armen is de dochter van de kunstenaar, Céline. Deze ontmoeting heeft in het echt nooit plaatsgevonden, de kunstenaar heeft het gecreëerd. 

Waar gaat het over?

Het is een beeld van vriendschap: alleen wie je vertrouwt, geef je het dierbaarste en kwetsbaarste wat je hebt in handen. Het is een vriendschap tussen twee kunstenaars uit zeer verschillende culturen en delen van de wereld. Omomá is beeldhouwer. Omdat het bij de Asmat verboden is om levende mensen af te beelden heeft Omomá het beeld nooit willen zien. Toch was er wederzijds respect: na enige onderhandelingen ging Omomá ermee akkoord dat zijn vriend iets maakte wat in zijn eigen cultuur niet mocht.

Over de kunstenaar

Roy Villevoye is beeldend kunstenaar en heeft zijn atelier in Amsterdam. Behalve zijn eigen werk staan daar voorouderbeelden en andere voorwerpen uit Papua. Villevoye werd in 1960 geboren in Maastricht. Na zijn studie aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam was hij vanaf 1984 vijf jaar lang assistent van de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt. Sinds 1985 exposeert Roy Villevoye zijn eigen werk in binnen- en buitenland: schilderijen, foto’s, installaties en films. Hij won met zijn werk een aantal kunstprijzen, waaronder de Charlotte Köhlerprijs (1988) de David Röell Prijs voor zijn hele oeuvre (2002), maar ook een Tiger Award van het International Film Festival Rotterdam (2006).

Stel je eens voor dat dit een adoptiescene is: een Papoea met zijn geadopteerde Europese dochter Tropenmuseum

Tags

Vriendschap Zwart & wit Respect

Meer informatie

Gerelateerde Kunstwerken