Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Peace bird

Kunstwerk door Dr. Gonçalo Armando Mabunda / Tropenmuseum / 2003


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Dr. Gonçalo Armando Mabunda

Wat zie je?

Peace bird is een robuust beeld dat pas in tweede instantie zijn constructie prijs geeft, namelijk dat het is gemaakt van metalen wapenonderdelen. De vogel bestaat uit een groot rond lijf, een S-vormige hals, en platte afstaande vleugels. Het contrast tussen de vogel (associaties met zachte veren, vliegen, luchtledigheid) en de harde en agressieve materialen (roestig ijzer, wapens) maakt het tot een sterk en opvallend beeld.

Waar gaat het over?

Van 1976 tot 1992 woedde in het Zuid-Afrikaanse land Mozambique een bloedige burgeroorlog. In 1975 was het onafhankelijk geworden, maar krachten in en buiten het land hadden er belang bij dat de nieuwe onafhankelijke staat Mozambique geen succes werd. Toen in 1992 vrede werd gesloten bleken er ruim 600.000 doden gevallen te zijn. Meer dan anderhalf miljoen Mozambikaanse vluchtelingen zwierven door Afrika. Bij de vrede werd gevraagd aan de strijdende partijen om de wapens in te leveren. Deze wapens kwamen, onklaar gemaakt, op grote verzamelplaatsen terecht. Kunstenaar Mabunda gebruikte dit wapenschroot als basismateriaal voor zijn kunstwerken.

"De titel 'Vredesvogel' doet denken aan een witte duif, maar het beeld ziet er heel anders uit. Vrede en vrijheid zijn mooie thema's. Maar misschien wil iemand ook wel een tegenhanger maken van de Nederlandse hit 'una paloma blanca'" Tropenmuseum

 

Informatie

Editie
2016

Tags

2003 Dier Maatschappij Figuratief Beeld Oorlog Vrede Vogel Vrijheid Strijd Wapens

Tropenmuseum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken