Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Your Daydream - Danny Voortwist

Kunstwerk: Speelgoed met Teletubbies, Kunstenaar: Kunstwerk door straathandelaar in Yokyakarta, Indonesië, Museum: Tropenmuseum

Over de inzending

Het speelse karakter van het kunstwerk sprak mij meteen aan. Volwassenen zullen al snel zeggen dat het een slap aftreksel is van de Teletubbies-rage, maar kinderen kijken daar niet naar. Zij roeien met de riemen die ze hebben en kunnen met een beetje fantasie al heel leuk spelen. Dat gevoel van fantasie en dagdromen probeerde ik in m’n nummer te verwerken. Alsof het karretje je uitnodigt op een reis, waarbij je de wereld om je heen vergeet en compleet opgaat in je dagdroom, zoals kinderen dat goed kunnen. Creativiteit de vrije loop laten gaan. Qua tekst en productie staan de coupletten o.a. voor deze boodschap, het refrein refereert aan de dagdroom zelf. De algehele productie vond ik passend bij het vrolijke karakter van het kunstwerk. Een beetje gammel, zoals ik me voorstel dat het karretje zou rijden.

Details

2748 Views
2768 Dagen
23 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Danny Voortwist
Nummer: Your Daydream
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Speelgoed met Teletubbies
Kunstenaar: Kunstwerk door straathandelaar in Yokyakarta, Indonesië
Museum: Tropenmuseum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

In een houten koetsje zitten drie Teletubbies, bekend van het gelijknamige Britse kinderprogramma. De passagiers zijn de rode en de groene Teletubbies Po en Dipsy. Ze zijn gemaakt van beschilderd plastic. De koetsier (met zweepje) is vreemd genoeg ook de rode Po. Hij is van textiel gemaakt. Hun vrienden Laa-Laa en Tinky-Winky ontbreken. Het koetsje is van hout en heeft een baldakijn. Het wordt getrokken door twee houten paarden. De langgerekte S-motieven op de flanken van de paarden komen rechtstreeks van Javaanse batik. Tussen de koetsier en de paarden staat een windmolen, verwijzend naar de windmolen in het land van de Teletubbies.

Waar gaat het over?

In 1997 startte in Engeland het bijzondere kinderprogramma Teletubbies, gemaakt voor kinderen tot 3 jaar. Al snel werd het programma een wereldwijde hit en werd het ook door de Indonesische televisiezender Indosiar uitgezonden. Door het programma ontstond er een merchandising van vooral Teletubbie-knuffels. In Engeland werd dat een hit rond Kerst 1997. In 1998 werden de poppen in Engeland Toy of the year. Een straathandelaar in Yokyakarta op het Indonesische eiland Java maakte handig gebruik van de hype. Hij ging koetsjes maken, kinderspeelgoed, met Teletubbies. Onwaarschijnlijk dat hij daarvoor toestemming had van de BBC. Voormalig Tropenmuseumconservator Pienke Kal kocht dit karretje in 2002 in Yokyakarta voor het museum. In 2003 stond het als hedendaagse popular art in de vitrine. Nu zijn de Teletubbies ook al weer geschiedenis.

"Na de aardbeving bij Yokyakarta in 2006 werden veel mensen dakloos. Voor de daklozen werd een dorp gebouwd met bolvormige huisjes. Omdat de huisjes deden denken aan het huis van de Teletubbies kreeg het dorp de bijnaam Teletubbie Village" Tropenmuseum

Tags

Teletubbies Toy of the year Vroeger Speelgoed Happy

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken