Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Zwarte kat van Dwaalkat jouw favoriet? Binnenkort start de tweede stemronde

Zwarte kat - Dwaalkat

Kunstwerk: De Kat, Kunstenaar: Kunstwerk door Bart van der Leck, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Toen ik het kunstwerk zag dacht ik meteen aan een spannende sfeer. De kat kijkt je kil aan en een zwarte kat doet me ook denken aan de nacht. Daarom begin ik het nummer met een spannend intro. Bij zwarte kat dacht ik meteen aan ongeluk en bijgeloof en "de kat krabt de krullen van de trap". Dit zit allemaal verwerkt in de tekst van het nummer.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2603 Views
1496 Dagen
61 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Dwaalkat
Nummer: Zwarte kat
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: De Kat
Kunstenaar: Kunstwerk door Bart van der Leck
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Vergeet alle populaire katten die momenteel Instagram en Facebook bestormen. Deze kat van Bart van der Leck is namelijk één van 's werelds beroemdste katten. In menig huis prijkt deze parmantige zwart/witte-kater aan de muur. 

Waar gaat het over?

Het schilderij 'De Kat' is geïnspireerd door klassieke Egyptische kunst, die Bart van der Leck tijdens een bezoek aan Parijs leert kennen. Volgens Egyptisch principe toont hij het dier zowel van de zijkant als 'en profil', tegen een witte achtergrond. Individuele kenmerken heeft Van der Leck sterk gereduceerd, de kleuren heeft hij teruggebracht tot zwart, wit en eenvoudig rood. 

'De kat' is tegelijk aaibaar en monumentaal én vertelt een belangrijk kunsthistorisch verhaal. Van der Leck schildert het als hij zoekt naar een manier om de realiteit tijdloos weer te geven. Hij vindt een oplossing op het spannende snijvlak van realisme en abstractie.

Over de kunstenaar

Bart van der Leck (1876 - 1958) is vooral bekend als medeoprichter van het tijdschrift De Stijl. Hij kiest in 1916 net als o.a. Piet Mondriaan voor een verregaande abstrahering in zijn werk en het gebruik van de primaire kleuren: rood, geel en blauw. 'De kat' is een mooi voorbeeld van zijn persoonlijke zoektocht naar een nieuwe vormentaal die aan die keuze vooraf gaat.

"Dit is één van 's werelds beroemdste katten." Kröller-Müller Museum

Tags

Abstract Kat Realistisch Kleurrijk

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken