Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

De Kat

Kunstwerk door Bart van der Leck / Kröller-Müller Museum / 1914


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Bart van der Leck

Wat zie je?

Vergeet alle populaire katten die momenteel Instagram en Facebook bestormen. Deze kat van Bart van der Leck is namelijk één van 's werelds beroemdste katten. In menig huis prijkt deze parmantige zwart/witte-kater aan de muur. 

Waar gaat het over?

Het schilderij 'De Kat' is geïnspireerd door klassieke Egyptische kunst, die Bart van der Leck tijdens een bezoek aan Parijs leert kennen. Volgens Egyptisch principe toont hij het dier zowel van de zijkant als 'en profil', tegen een witte achtergrond. Individuele kenmerken heeft Van der Leck sterk gereduceerd, de kleuren heeft hij teruggebracht tot zwart, wit en eenvoudig rood. 

'De kat' is tegelijk aaibaar en monumentaal én vertelt een belangrijk kunsthistorisch verhaal. Van der Leck schildert het als hij zoekt naar een manier om de realiteit tijdloos weer te geven. Hij vindt een oplossing op het spannende snijvlak van realisme en abstractie.

Over de kunstenaar

Bart van der Leck (1876 - 1958) is vooral bekend als medeoprichter van het tijdschrift De Stijl. Hij kiest in 1916 net als o.a. Piet Mondriaan voor een verregaande abstrahering in zijn werk en het gebruik van de primaire kleuren: rood, geel en blauw. 'De kat' is een mooi voorbeeld van zijn persoonlijke zoektocht naar een nieuwe vormentaal die aan die keuze vooraf gaat.

"Dit is één van 's werelds beroemdste katten." Kröller-Müller Museum

Informatie

Grootte
37 x 29 cm

Materiaal
Caseïneverf op eterniet

Editie
2016

Tags

1914 Dier Liefde Figuratief Schilderij Abstract Kat Realistisch Kleurrijk

Kröller-Müller Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken