Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Petite chouette, Uiltje

Kunstwerk door Pablo Picasso / Kröller-Müller Museum / 1951


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Pablo Picasso

Wat zie je?

Van een aardewerken bakje maakt Picasso een deel van het lijf. De deksel van een blikje dient als kop. De vleugels bestaan uit lange, rechte spijkers en de pootjes en klauwen uit spijkers en schroeven. Voor de kromme snavel gebruikt hij delen van een tang en voor de ogen een paar bouten en moeren. De rest modelleert hij in gips. Zo ontstaat uit afval deze levendige, alerte, kleine roofvogel.

Waar gaat het over?

In dezelfde periode wanneer hij zich vestigt in Vallauris in Zuid-Frankrijk, maakt hij met grote vindingrijkheid beelden, samengesteld uit gevonden voorwerpen: een gebroken pot, een rieten mand, een vork, een zadel, een fietsstuur. Over het ontstaansproces van deze beelden zegt hij: "Ik zoek niet, maar ik vind.’" Ook het expressieve Uiltje ontstaat op deze manier.

Over de kunstenaar

Pablo Picasso (1881-1973) is tijdens zijn leven voortdurend bezig zijn observaties van de werkelijkheid en zijn visie op die werkelijkheid vorm te geven. Steeds weer zoekt hij naar nieuwe, ongebaande wegen om dit te bereiken. In 1948 vestigt hij zich in Vallauris in Zuid-Frankrijk. Daar bevinden zich verschillende pottenbakkerijen. Hij koopt er een oude parfumfabriek en richt deze in als atelier; hier experimenteert hij met klei en glazuur.

“Ik zoek niet, maar ik vind" Pablo Picasso over het ontstaansproces van zijn beeldenInformatie

Grootte
33,5 x 22,5 x 19 cm

Materiaal
Gips, keramiek, metaal, schellak

 

Editie
2016

Tags

1951 Dier Geboorte Figuratief Beeld Afval Hergebruik Vindingrijk Natuur Expressief

Kröller-Müller Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken