Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Juno ontvangt van Mercurius de Ogen van Argus

Kunstwerk door Hendrick Goltzius / Museum Boijmans Van Beuningen / 1615


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Hendrick Goltzius

Wat zie je?

Het schilderij verbeeldt een scene uit de Griekse mythologie. De jaloerse Juno gaf opdracht aan Argus met de honderd ogen om Io, de geliefde van haar man Jupiter, te bewaken. Jupiter beval echter Mercurius om Argus te doden. Mercurius slaagt er in Argus in slaap te laten vallen waarna hij hem onthoofdt. Op het schilderij van Hendrik Goltzius is te zien hoe Mercurius de honderd ogen van Argus aan Juno geeft, die er de staart van een pauw mee versiert.

Waar gaat het over?

Jupiter stond bekend om zijn liefdesavontuurtjes op aarde. Ook de wonderschone Io was een tijdje de minnares van de oppergod. Toen Jupiters vrouw, Juno, achter de affaire kwam, veranderde Jupiter Io in een koe om haar te beschermen tegen de grilligheden van de jaloerse echtgenote. Juno, echter, doorzag de list en vroeg haar man de koe haar als cadeau te schenken. Ze liet Io bewaken door Argus met zijn honderd ogen. Omdat hij zijn ogen na elkaar kon dichtdoen hield hij Io op ieder moment van de dag in de gaten. Jupiter gaf zich echter niet gewonnen en stuurde Mercurius af op de bewaker met de vele ogen. Met zijn betoverende fluitspel kreeg hij het voor elkaar om alle ogen van Argus in slaap te laten vallen, waarna hij hem onthoofde. Als eerbetoon aan de bewezen diensten plaatste Juno de ogen van Argus op de staarten van haar lievelingsdier, de pauw.

Over de kunstenaar

Hendrik Goltzius (1558 - 1617) was een graveur uit Haarlem. In het begin graveerde hij voornamelijk werken naar het ontwerp van andere kunstenaars, maar later ook zijn eigen ontwerpen. Samen met Cornelisz. Van Haarlem en Carel van Mander werkte Goltzius in Haarlem in een maniëristische stijl. Tussen 1590 en 1591 reisde Goltzius door Italië, wat grote invloed zou hebben op zijn werk. Pas vanaf 1600 begon hij met schilderen. In zijn schilderijen maar ook zijn gravures vanaf deze tijd hebben neemt hij langzaam afstand van de maniëristische gedraaide houdingen. Goltzius' gravures, door hem zelf uitgevoerd of door anderen naar zijn ontwerp, zijn talrijk en van hoogstaande kwaliteit.

 

 "Jupiter stond bekend om zijn liefdesavontuurtjes op aarde" Boijmans Van Beuningen

Informatie

Grootte
181 x 131 cm

Materiaal
olieverf op doek

Editie
2016

Tags

1615 Mens Relatie Figuratief Schilderij Liefde Overspel Bedrog List

Museum Boijmans Van Beuningen

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken