Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Titus aan de lezenaar

Kunstwerk door Rembrandt van Rijn / Museum Boijmans Van Beuningen / 1655


Terug naar kunstwerken

Kunstwerk door Rembrandt van Rijn

Wat zie je?

Rembrandt portretteerde hier mogelijk zijn ongeveer 14-jarige zoon Titus. De jongen staart in gedachten verzonken boven zijn schrijfsels langs ons heen. Zijn pen houdt hij in de ene hand, inkt en pennenkoker in de andere. Bijzonder zijn de lichtval, de driehoekscompositie en de grove, bijna expressionistische wijze van schilderen van de voorgrond.

Waar gaat het over?

De wereldberoemde kunstenaar Rembrandt van Rijn heeft maar weinig kinderportretten geschilderd. Zijn belangstelling ging namelijk liever uit naar doorleefde koppen. Later was zijn techniek ook te ruig voor kinderhuid. Dit wereldberoemde schilderij was een van de belangrijkste aankopen voor Museum Boijmans Van Beuningen ooit, in 1940 gedaan, met steun van de Vereniging Rembrandt en 120 particulieren.

Over de kunstenaar

Rembrandt van Rijn (1606 - 1669) werd in Leiden geboren. Na zijn leerperiode bij onder anderen de schilder Pieter Lastman in Amsterdam startte hij een werkplaats in Leiden. Hij werd succesvol met schilderijen van bijbelse taferelen en beroemd door zijn grote aandacht voor lichtinval. Vanaf 1632 werkte Rembrandt in Amsterdam, waar hij naam maakte als portretschilder van de gegoede burgerij. In 1634 trouwde hij met Saskia van Uylenburgh, met wie hij zijn zoon Titus kreeg. Zowel Saskia als Titus werden door Rembrandt diverse malen geportretteerd. Na 1642, het jaar waarin Saskia overleed en waarin hij zijn beroemde Nachtwacht schilderde, liepen de zaken minder goed. In 1656 werd hij bankroet verklaard. In deze jaren werden Rembrandts onderwerpen ingetogener en minder barok. Rembrandt had een zeer hoge productie. Van zijn hand zijn zo'n 650 schilderijen bekend, waarvan 60 zelfportretten, zo'n 300 etsen en 1500 tot 2000 tekeningen.

"De jongen, mogelijk Rembrandts zoon, staart in gedachten verzonken boven zijn schrijfsels langs ons heen" Boijmans Van Beuningen

Informatie

Grootte
63 x 77 cm

Materiaal
Olieverf op doek

Editie
2016

Tags

1655 Mens Relatie Figuratief Schilderij Zoon Kinderportret Kind

Museum Boijmans Van Beuningen

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Gerelateerde Kunstwerken