Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Anywhere But Here - Rae & Evo

Kunstwerk: Portret van Soekardjo, Kunstenaar: Kunstwerk door Hendrik Paulides, Museum: Tropenmuseum

Over de inzending

Het lot bepaalt waar je geboren wordt. Het Portret van Soekardjo deed me denken aan de beelden van de tegenwoordige vluchtelingen. De voortgang van een leven is voor velen heel gecompliceerd. Moest Soekardjo ook zijn geboorteland ontvluchten. Op de vlucht voor oorlog of onaangename huiselijke sfeer? Zelf ben ik ook gevlucht uit mijn geboorteland, niet vanwege oorlog, maar vanwege mijn familie die mij niet accepteerde zoals ik was en nog steeds ben. Ik woon nu hier in Nederland zonder familie al dertig jaar, maar mijn vrienden zijn nu mijn familie. Met de juiste positieve instelling, komen we komen allemaal ergens goed terecht. Ik denk dat het Soekardjo ook zo vergaan is. Hij is nu waarschijnlijk heel oud en heeft een rijk leven achter zich met dieptepunten en hoogtepunten en geluk dat hij heeft kunnen delen met zijn omgeving. -- Rae Milford


Links van de artiest: Facebook

Details

2530 Views
2983 Dagen

Deel deze inzending






Artiest: Rae & Evo
Nummer: Anywhere But Here
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Portret van Soekardjo
Kunstenaar: Kunstwerk door Hendrik Paulides
Museum: Tropenmuseum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Het schilderij zit in een vergulde lijst en hoort bij een ander schilderij; er zijn twee kinderportretten van Soekardjo en Djoemilah, beiden gemaakt in Indonesië door de Nederlandse schilder Hendik Paulides. De kinderen kijken ons wat melancholisch aan. Als op een renaissanceportret zette de schilder hun namen erop en de plaats waar hij de kinderen portretteerde: Djokja ’29. De schrijfwijze is koloniaal, vernederlandst. In het huidige Indonesië zouden het Sukardjo en Jumilah zijn. En de plaatstsnaam is Yokyakarta op het eiland Java. Op het eerste gezicht doen de portretten denken aan de schilderijen van zigeunermeisjes, een beetje kitsch. Maar bij beter bekijken, zie je hoe mooi ze geschilderd zijn en met hoeveel liefde.

Waar gaat het over?

Hendrik Paulides (1892 - 1967) was opgeleid aan de Amsterdamse Rijksacademie. En hij hield van Indië, toen nog koloniaal bezit van Nederland. In 1922 en in 1929 maakte hij een reis naar Indië. En bij die tweede reis portretteerde hij Soekardjo en Djoemilah. Zeer waarschijnlijk heeft hij in Yokyakarta schetsjes gemaakt van de kinderen. Bij thuiskomst in Nederland verwerkte hij die tot deze twee schilderijen. In 1930 schonk hij de schilderijen aan het Tropenmuseum, dat toen nog Koloniaal Museum heette.  

Er is niets over de kinderen bekend. Paulides leverde er behalve de voornamen geen documentatie bij. Als ze nog leven, zouden ze nu allebei bijna 100 zijn. Misschien een mooi idee om eens naar ze op zoek te gaan.

"Stel dat dit een portret is van een foto uit 2016, welke associaties roept dit dan bij je op? Welke vooroordelen komen we al tegen bij onze eigen associaties?" Tropenmuseum

Tags

Kind Kleine jongen Indonesië Portret Jeugd Vroeger

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken