Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Avondrood - Abel & Bas Combo

Kunstwerk: Avondrood, Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag, Museum: Panorama Mesdag

Over de inzending

Wij geven een nieuwe dimensie aan het kunstwerk. Wij verplaatsen ons in een persoon op één van de boten, wie het avondrood ingaat en zijn geliefde op het land achterlaat. Zij hebben elkaar in de winter ontmoet en de man bevindt zich op zee, in de warmte van de herinnering aan van zijn geliefde. Waar het schip heengaat, weet hij niet.

ArtRocks staat voor het rocken van het kunstwerk, wij hebben er zin in om dat live te gaan doen met ons stuk!

Details

1078 Views
1240 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Abel & Bas Combo
Nummer: Avondrood
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Avondrood
Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag
Museum: Panorama Mesdag

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Het schilderij is volledig opgebouwd uit rode tonen: lucht en water zijn qua kleur bijna niet te onderscheiden. Hendrik Willem zorgde er wel voor dat de schepen niet in de lucht zweven: ze liggen duidelijk in het kalme water, mede door hun reflectie. Een schilderij als dit bouwde Hendrik Willem laag voor laag op. Onderin begon hij met een laag groenblauw, die hij vervolgens overschilderde met verschillende rode tonen, van oranje tot roze. Je ziet her en der nog het groenblauw doorschemeren. In de voorgrond voegde Hendrik Willem tonen van grijsgroen toe. Door deze werkwijze kwam het avondrood nog duidelijker naar voren en krijgt dit schilderij die warme gloed.

Het verhaal achter het werk
Hendrik Willem begon na 1885 kleurrijker te werken. Hij speelde met het versterken en verzwakken van kleuren ten opzichte van elkaar. Op dit schilderij is oranjegrijs de dominante kleur, afgewisseld met roze, groen, bruin en wat geel. Aan de onderkant overschilderde de kunstenaar met groen en zette deze kleur tegen het oranje en grijs. Zo lijkt een kleur telkens anders, lichter of donkerder, afhankelijk van de omliggende kleuren.

Over de kunstenaar
Na enige jaren in het bankbedrijf van zijn vader, begon Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) op zijn 35ste een loopbaan als kunstenaar. Om zich verder in de kunst te bekwamen, ontving hij in Brussel lessen van de Nederlandse schilder Willem Roelofs. In 1869 vestigde hij zich dicht bij de kust, in Den Haag. De Noordzee werd zijn hoofdthema, het Scheveningse strand zijn favoriete werkstek. Vanuit een vaste hotelkamer schetste hij de zee in al haar stemmingen: dreigend, vredig en spookachtig. Deze voorstudies werkte hij in zijn atelier uit tot schilderijen. De nadruk legde hij op het steeds veranderende spel tussen lucht, licht en water.

Tags

Lucht Licht Water Natuurkracht Zee Scheveningen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken