Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Avondrood - Kiki

Kunstwerk: Avondrood, Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag, Museum: Panorama Mesdag

Over de inzending

Toen ik dit werk zag was ik eigenlijk al meteen geïnspireerd om er een tekst bij te schrijven. Het schilderij heeft voor mij een hele duidelijke sfeer, ik kreeg er een beetje een melancholisch gevoel van, en wou dit ook proberen weer te geven in mijn liedje. Ik heb in de tekst gespeeld met de kleur rood, omdat dit voor mij een symbool is voor gevaar en nare gevoelens. Ik wou in mijn tekst een soort reis weergeven naar de 'rode avond', wat voor mij een reis naar een duistere plek betekent, waar heftige emoties opbloeien, die gezien worden als rood. Ik heb zelf veel last van het zakken in duistere emoties, en dan vooral in de avond als je alleen bent. En ik vond dat de avondrood een goed symbool was voor zo een avond, waarop je jezelf verliest. Ik heb geprobeerd met dit liedje de strijd weer te geven tegen zo een rode avond, en dat je die soms ook verliest.


Links van de artiest: Website Instagram

Details

1786 Views
1244 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Kiki
Nummer: Avondrood
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Avondrood
Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag
Museum: Panorama Mesdag

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Het schilderij is volledig opgebouwd uit rode tonen: lucht en water zijn qua kleur bijna niet te onderscheiden. Hendrik Willem zorgde er wel voor dat de schepen niet in de lucht zweven: ze liggen duidelijk in het kalme water, mede door hun reflectie. Een schilderij als dit bouwde Hendrik Willem laag voor laag op. Onderin begon hij met een laag groenblauw, die hij vervolgens overschilderde met verschillende rode tonen, van oranje tot roze. Je ziet her en der nog het groenblauw doorschemeren. In de voorgrond voegde Hendrik Willem tonen van grijsgroen toe. Door deze werkwijze kwam het avondrood nog duidelijker naar voren en krijgt dit schilderij die warme gloed.

Het verhaal achter het werk
Hendrik Willem begon na 1885 kleurrijker te werken. Hij speelde met het versterken en verzwakken van kleuren ten opzichte van elkaar. Op dit schilderij is oranjegrijs de dominante kleur, afgewisseld met roze, groen, bruin en wat geel. Aan de onderkant overschilderde de kunstenaar met groen en zette deze kleur tegen het oranje en grijs. Zo lijkt een kleur telkens anders, lichter of donkerder, afhankelijk van de omliggende kleuren.

Over de kunstenaar
Na enige jaren in het bankbedrijf van zijn vader, begon Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) op zijn 35ste een loopbaan als kunstenaar. Om zich verder in de kunst te bekwamen, ontving hij in Brussel lessen van de Nederlandse schilder Willem Roelofs. In 1869 vestigde hij zich dicht bij de kust, in Den Haag. De Noordzee werd zijn hoofdthema, het Scheveningse strand zijn favoriete werkstek. Vanuit een vaste hotelkamer schetste hij de zee in al haar stemmingen: dreigend, vredig en spookachtig. Deze voorstudies werkte hij in zijn atelier uit tot schilderijen. De nadruk legde hij op het steeds veranderende spel tussen lucht, licht en water.

Tags

Lucht Licht Water Natuurkracht Zee Scheveningen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken