Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Avondrood (is dit alles waard) - Onwijs Gijs

Kunstwerk: Avondrood, Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag, Museum: Panorama Mesdag

Over de inzending

Ik koos voor avondrood omdat ik vrijwel direct werd gegrepen door de dobberende schepen, die me vertelden in welke situatie we ons nu bevinden en waarom dit kunstwerk op dit moment actueel is. Het zette me aan het denken over de pracht van zo'n moment, de belofte en de uitleg volgens de overlevering. De koppeling naar de huidige 'lock-down' tijd zorgde voor een instant tekst en sfeergevoel waardoor het nummer zichzelf vrijwel meteen liet schrijven en componeren. De hook 'is dit alles waard' kwam in een tweede golf van woorden die het lied compleet maakte.

Het gevoel: Waar zijn we nou helemaal mee bezig? bekroop me gelijk toen ik hierover ging filosoferen. Is de huidige maatschappij nog houdbaar met z’n regeringen en big firms die veel liever graaien dan verantwoordelijkheid nemen? Wat doen ze/we met onze aarde, waaraan we ons aan het vergrijpen zijn, en die daardoor misschien wel langzaam onbewoonbaar aan het worden is? Staan we nu voor het Avondrood voordat we het ‘water in de sloot’ krijgen en niet meer op deze planeet kunnen blijven?

Mesdag inspireerde mij niet alleen met dit kunstwerk, maar met vele andere kunstwerken en natuurlijk het unieke Panorama Mesdag, dat je zelf moet ervaren om te beseffen hoe knap, verleidelijk en intrigerend het is om zo’n groot ‘doek’ te maken dat je werkelijk het gevoel hebt weer even terug in die tijd rond te stappen op Scheveningen. Beleef het zelf en ervaar de krachtige belevenis die Mesdag heeft weten op te roepen.

Nog even over de kleuren op het canvas van Avondrood, van diep donker zwart-grijs naar de bijna goud okers en natuurlijk de vele tinten rood, die daartussen zijn gevonden, is iets wat mij diep in het hart heeft geraakt. Zo levensecht dat je voor even bij dat moment bent waarop Mesdag het meer dan honderd jaar geleden heeft beleefd en vastgelegd.

Credits:
Muziek: Gijs Hietkamp en Michel de Wit
Tekst: Gijs Hietkamp
Vocalen: Gijs Hietkamp en Lisette van Zwieten
Gitaren en Bas: Michel de Wit
Drums: Gijs Hietkamp
Video: Michel de Wit
Audiomix en master: Gijs Hietkamp
Artwork: Michel de Wit


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1362 Views
1240 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Onwijs Gijs
Nummer: Avondrood (is dit alles waard)
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Avondrood
Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag
Museum: Panorama Mesdag

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Het schilderij is volledig opgebouwd uit rode tonen: lucht en water zijn qua kleur bijna niet te onderscheiden. Hendrik Willem zorgde er wel voor dat de schepen niet in de lucht zweven: ze liggen duidelijk in het kalme water, mede door hun reflectie. Een schilderij als dit bouwde Hendrik Willem laag voor laag op. Onderin begon hij met een laag groenblauw, die hij vervolgens overschilderde met verschillende rode tonen, van oranje tot roze. Je ziet her en der nog het groenblauw doorschemeren. In de voorgrond voegde Hendrik Willem tonen van grijsgroen toe. Door deze werkwijze kwam het avondrood nog duidelijker naar voren en krijgt dit schilderij die warme gloed.

Het verhaal achter het werk
Hendrik Willem begon na 1885 kleurrijker te werken. Hij speelde met het versterken en verzwakken van kleuren ten opzichte van elkaar. Op dit schilderij is oranjegrijs de dominante kleur, afgewisseld met roze, groen, bruin en wat geel. Aan de onderkant overschilderde de kunstenaar met groen en zette deze kleur tegen het oranje en grijs. Zo lijkt een kleur telkens anders, lichter of donkerder, afhankelijk van de omliggende kleuren.

Over de kunstenaar
Na enige jaren in het bankbedrijf van zijn vader, begon Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) op zijn 35ste een loopbaan als kunstenaar. Om zich verder in de kunst te bekwamen, ontving hij in Brussel lessen van de Nederlandse schilder Willem Roelofs. In 1869 vestigde hij zich dicht bij de kust, in Den Haag. De Noordzee werd zijn hoofdthema, het Scheveningse strand zijn favoriete werkstek. Vanuit een vaste hotelkamer schetste hij de zee in al haar stemmingen: dreigend, vredig en spookachtig. Deze voorstudies werkte hij in zijn atelier uit tot schilderijen. De nadruk legde hij op het steeds veranderende spel tussen lucht, licht en water.

Tags

Lucht Licht Water Natuurkracht Zee Scheveningen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken