Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Avondrood - Linde Grooters en Celine Houben

Kunstwerk: Avondrood, Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag, Museum: Panorama Mesdag

Over de inzending

Na een maand op zee te hebben gezeten keren de schepen met bemanning eindelijk weer terug naar huis. De zon gaat onder, dus misschien zijn de mannen van de schepen wel voor het donker weer thuis bij hun vrouwen. De echtgenotes van de bemanning staan op de kade uit te kijken of ze de schepen zien arriveren. In Avondrood is een duet tussen iemand van de bemanning en een vrouw op de kade te horen.

Het water ziet er kalm uit, dus de melodie van het lied weerspiegelt dit. De tokkel op de gitaar vertegenwoordigt de kabbelende golven. De twee coupletten leggen contact met elkaar in het lied. Ondanks dat ze in werkelijkheid nog ver van elkaar weg zijn, hebben ze dezelfde verlangens en dit verbindt ze. Hun verwevenheid komt naar boven in de bridge. Geïnspireerd door de oudhollandse kinderliedjes zoals vader Jacob is er een canon toegepast. De twee partijen zingen allebei slingerend om elkaar heen, bijna precies dezelfde woorden. De golven van de zee, de nederlandsheid en de verbintenis wordt hierbij gecombineerd in één bridge.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1712 Views
1330 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Linde Grooters en Celine Houben
Nummer: Avondrood
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Avondrood
Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag
Museum: Panorama Mesdag

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Het schilderij is volledig opgebouwd uit rode tonen: lucht en water zijn qua kleur bijna niet te onderscheiden. Hendrik Willem zorgde er wel voor dat de schepen niet in de lucht zweven: ze liggen duidelijk in het kalme water, mede door hun reflectie. Een schilderij als dit bouwde Hendrik Willem laag voor laag op. Onderin begon hij met een laag groenblauw, die hij vervolgens overschilderde met verschillende rode tonen, van oranje tot roze. Je ziet her en der nog het groenblauw doorschemeren. In de voorgrond voegde Hendrik Willem tonen van grijsgroen toe. Door deze werkwijze kwam het avondrood nog duidelijker naar voren en krijgt dit schilderij die warme gloed.

Het verhaal achter het werk
Hendrik Willem begon na 1885 kleurrijker te werken. Hij speelde met het versterken en verzwakken van kleuren ten opzichte van elkaar. Op dit schilderij is oranjegrijs de dominante kleur, afgewisseld met roze, groen, bruin en wat geel. Aan de onderkant overschilderde de kunstenaar met groen en zette deze kleur tegen het oranje en grijs. Zo lijkt een kleur telkens anders, lichter of donkerder, afhankelijk van de omliggende kleuren.

Over de kunstenaar
Na enige jaren in het bankbedrijf van zijn vader, begon Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) op zijn 35ste een loopbaan als kunstenaar. Om zich verder in de kunst te bekwamen, ontving hij in Brussel lessen van de Nederlandse schilder Willem Roelofs. In 1869 vestigde hij zich dicht bij de kust, in Den Haag. De Noordzee werd zijn hoofdthema, het Scheveningse strand zijn favoriete werkstek. Vanuit een vaste hotelkamer schetste hij de zee in al haar stemmingen: dreigend, vredig en spookachtig. Deze voorstudies werkte hij in zijn atelier uit tot schilderijen. De nadruk legde hij op het steeds veranderende spel tussen lucht, licht en water.

Tags

Lucht Licht Water Natuurkracht Zee Scheveningen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken