Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

De Tuin - Tom Strik

Kunstwerk: De tuin van de inrichting, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Van Gogh Museum

Over de inzending

“De Tuin” is geïnspireerd op het schilderij “De tuin van de inrichting” van Vincent van Gogh. De kleuren gaven mij een gevoel van verlangen en hoop. Maar de vormen van de bomen hebben in mijn ogen ook iets onheilspellends. Wij, producer en muzikant Mathijs de Valk en spoken word artiest Tom Strik hebben geprobeerd dit muzikaal en tekstueel te vatten wat resulteerde in deze indie poëzie track.

“De Tuin” is een poëtische track die gaat over iemand die elke dag uit het raam van de inrichting de tuin in kijkt. De waaiende bomen en vallende bladeren geven hem rust in zijn hoofd. Hij heeft een groot verlangen om de tuin te betreden, want als die dag aanbreekt zal hij voor altijd de rust vinden.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1145 Views
1243 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Tom Strik
Nummer: De Tuin
Genre: Spoken Word
Kunstwerk: De tuin van de inrichting
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Van Gogh Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
De tuin van de inrichting in Saint-Rémy

Het verhaal achter het werk
Dit schilderij toont de tuin van de inrichting in Saint-Rémy waar Van Gogh een jaar was opgenomen. Hij werkte er regelmatig als hij door zijn ziekte het terrein niet mocht verlaten. Aan zijn vriend Bernard schreef hij over dit schilderij: ‘Je begrijpt wel dat de combinatie van roodoker, groen dat donker is gemaakt met grijs en de zwarte strepen die de contouren aangeven, een beetje het angstgevoel opwekken waaraan sommige van mijn lotgenoten soms lijden, dat men "een rood waas voor de ogen krijgen" noemt.’ 
Van Gogh had ontdekt dat hij met kleuren een gevoel kon uitdrukken. Hij versterkte de emotionele lading van zijn werken door kleuren te combineren tot een harmonie of juist een contrast.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Dit schilderij is uitgekozen vanwege de bijzonder gekleurde lucht en de emotie die in dit werk voelbaar is. Van Gogh schilderde hier de tuin van de inrichting in Saint-Rémy waar hij een jaar was opgenomen. Hij wilde met kleuren een gevoel uitdrukken. De groen- en paarstonen die Van Gogh met precieze penseelstreken in de lucht schilderde na een hevige regenbui, maken zijn hevige emoties voelbaar.

Over de kunstenaar
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

Bijzonder weetje
Wist je dat de blauwgekleurde penseelstreken rechts langs het gebouw regenplassen voorstellen?

  ‘Je begrijpt wel dat de combinatie van roodoker, groen dat donker is gemaakt met grijs en de zwarte strepen die de contouren aangeven, een beetje het angstgevoel opwekken waaraan sommige van mijn lotgenoten soms lijden, dat men "een rood waas voor de ogen krijgen" noemt.’

 

Tags

1889 Saint-Rémy-de-Provence Schilderij Landschap Natuur Vincent van Gogh

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken