Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Serenity for the Ginger Beast - Giovanna's Zoo

Kunstwerk: De tuin van de inrichting, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Van Gogh Museum

Over de inzending

Vincent van Goghs “De tuin van de inrichting” heeft op mij veel indruk gemaakt. Ik moest wel eerst beter naar dit schilderij leren kijken, met zijn enigszins verontrustende combinatie van heldere en sombere kleuren. Het is niet direct het meest opbeurende werk van Vincent. Er is een onderhuidse spanning en opwinding voelbaar, waarbij ik me de gekte en onrust die zich binnen de muren van het hospitaal hebben afgespeeld, kan inbeelden. Maar ook Vincents liefde voor de natuur, de schoonheid en de rust die het uitstraalt. Twee tegenstellingen zo sterk vertegenwoordigd en met elkaar verweven in een schilderij. Ik werd ook geraakt door Vincents brieven uit deze periode: Hij heeft nog nooit zo rustig kunnen schilderen als binnen de muren van het hospitaal van Saint Remy, zo schrijft hij aan zijn broer Theo.

In mijn song “Serenity for the Ginger Beast” benadruk ik de tegenstrijdige gevoelens, twijfels en angsten die Vincent van Gogh parten moeten hebben gespeeld. Naast innerlijke strijd en afwijzing ook zijn urgentie om te schilderen en de kalmte die over hem komt in de natuur, als hij ongestoord kan schilderen. Binnen de muren van het hospitaal kan hij dit in alle rust doen. Buiten deze muren wordt hij als een zonderling gezien en "als een beest" opgejaagd.

'One woman band' Giovanna's Zoo schrijft vaker nummers over kunstenaars en eenlingen. Haar performances en muziek kenmerken zich door sterk contrasterende emoties. 

Tekst, muziek, gitaar, drums, zang, audio, video: Giovanna's Zoo
Artiestenfoto: Casper de Weerd


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2703 Views
1245 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Giovanna's Zoo
Nummer: Serenity for the Ginger Beast
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: De tuin van de inrichting
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Van Gogh Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
De tuin van de inrichting in Saint-Rémy

Het verhaal achter het werk
Dit schilderij toont de tuin van de inrichting in Saint-Rémy waar Van Gogh een jaar was opgenomen. Hij werkte er regelmatig als hij door zijn ziekte het terrein niet mocht verlaten. Aan zijn vriend Bernard schreef hij over dit schilderij: ‘Je begrijpt wel dat de combinatie van roodoker, groen dat donker is gemaakt met grijs en de zwarte strepen die de contouren aangeven, een beetje het angstgevoel opwekken waaraan sommige van mijn lotgenoten soms lijden, dat men "een rood waas voor de ogen krijgen" noemt.’ 
Van Gogh had ontdekt dat hij met kleuren een gevoel kon uitdrukken. Hij versterkte de emotionele lading van zijn werken door kleuren te combineren tot een harmonie of juist een contrast.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Dit schilderij is uitgekozen vanwege de bijzonder gekleurde lucht en de emotie die in dit werk voelbaar is. Van Gogh schilderde hier de tuin van de inrichting in Saint-Rémy waar hij een jaar was opgenomen. Hij wilde met kleuren een gevoel uitdrukken. De groen- en paarstonen die Van Gogh met precieze penseelstreken in de lucht schilderde na een hevige regenbui, maken zijn hevige emoties voelbaar.

Over de kunstenaar
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

Bijzonder weetje
Wist je dat de blauwgekleurde penseelstreken rechts langs het gebouw regenplassen voorstellen?

  ‘Je begrijpt wel dat de combinatie van roodoker, groen dat donker is gemaakt met grijs en de zwarte strepen die de contouren aangeven, een beetje het angstgevoel opwekken waaraan sommige van mijn lotgenoten soms lijden, dat men "een rood waas voor de ogen krijgen" noemt.’

 

Tags

1889 Saint-Rémy-de-Provence Schilderij Landschap Natuur Vincent van Gogh

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken