Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Grow - Emily Coomber

Kunstwerk: De tuin van de inrichting, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Van Gogh Museum

Over de inzending

"Grow" is een metafoor voor persoonlijke groei… Net als een boom ervaren wij soms strenge winters en heftige stormen.
Maar als het ons lukt om geaard te blijven, voeten/wortels in de grond, dan kunnen we hopelijk een manier vinden om ermee om te gaan en er weer uit te komen.
Ik ben met dit schilderij geïnspireerd door de manier waarop Van Gogh een plek vond om bij naar binnen te keren, en te proberen innerlijke rust te vinden en aan zichzelf te werken.
Dit kunstwerk geeft me een gevoel van beweging en rusteloosheid, maar wel met een tintje hoop en vrede. Het lijkt alsof er een storm aan de horizon ligt, die vertrekt en ruimte laat om de mooie pastel kleuren (vrede, hoop, rust) te laten bloeien.

Grow, baby, grow
Reach up to the sky
This is your moment,
So reach on up high
Now you are here, in your strength and your glory
So grow, baby, grow

Grow, baby, grow
In the sun, in the rain
Stretch out your roots,
Let them take shape
Live your life in the sun, Have no fear for the shadow

So grow, baby, even though the winter will come,
This much I know
And when she appears with her icy embrace
Don’t be afraid, she’d not here to stay
Then when she goes
You will be on your way


Links van de artiest: Instagram

Details

1326 Views
1267 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Emily Coomber
Nummer: Grow
Genre: Overig
Kunstwerk: De tuin van de inrichting
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Van Gogh Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
De tuin van de inrichting in Saint-Rémy

Het verhaal achter het werk
Dit schilderij toont de tuin van de inrichting in Saint-Rémy waar Van Gogh een jaar was opgenomen. Hij werkte er regelmatig als hij door zijn ziekte het terrein niet mocht verlaten. Aan zijn vriend Bernard schreef hij over dit schilderij: ‘Je begrijpt wel dat de combinatie van roodoker, groen dat donker is gemaakt met grijs en de zwarte strepen die de contouren aangeven, een beetje het angstgevoel opwekken waaraan sommige van mijn lotgenoten soms lijden, dat men "een rood waas voor de ogen krijgen" noemt.’ 
Van Gogh had ontdekt dat hij met kleuren een gevoel kon uitdrukken. Hij versterkte de emotionele lading van zijn werken door kleuren te combineren tot een harmonie of juist een contrast.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Dit schilderij is uitgekozen vanwege de bijzonder gekleurde lucht en de emotie die in dit werk voelbaar is. Van Gogh schilderde hier de tuin van de inrichting in Saint-Rémy waar hij een jaar was opgenomen. Hij wilde met kleuren een gevoel uitdrukken. De groen- en paarstonen die Van Gogh met precieze penseelstreken in de lucht schilderde na een hevige regenbui, maken zijn hevige emoties voelbaar.

Over de kunstenaar
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

Bijzonder weetje
Wist je dat de blauwgekleurde penseelstreken rechts langs het gebouw regenplassen voorstellen?

  ‘Je begrijpt wel dat de combinatie van roodoker, groen dat donker is gemaakt met grijs en de zwarte strepen die de contouren aangeven, een beetje het angstgevoel opwekken waaraan sommige van mijn lotgenoten soms lijden, dat men "een rood waas voor de ogen krijgen" noemt.’

 

Tags

1889 Saint-Rémy-de-Provence Schilderij Landschap Natuur Vincent van Gogh

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken