Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Vlinders - De Alliantie

Kunstwerk: De tuin van de inrichting, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Van Gogh Museum

Over de inzending

De vonk van inspiratie bij dit schilderij ontstond door de tegenstelling van de ‘’grauwe’’ inrichting en de kleurrijke tuin. Er is een duidelijke scheiding aanwezig. Dit geldt ook voor de mensen die werken in een inrichting en de mensen die wonen in een inrichting. De ene groep wordt als ‘’normaal’’ gezien, en de andere groep als ‘’afwijkend.’’ Maar wat als normaal gezien wordt is slechts een kwestie van perspectief, en voor iemand in een inrichting iets anders dan voor iemand buiten. Bij de inmiddels achterhaalde Rorschachtest waarbij emoties onderzocht werden, krijgen mensen inktvlekken te zien met de vraag: ‘’wat is dit?’’ Het goede antwoord was een inktvlek, maar veel mensen zagen een vlinder. Betekent dit dat deze mensen het niet bij juiste eind hebben, of juist een frisse en vernieuwende kijk op de wereld? Om dit verhaal even concreet te maken: De track Vlinders is vanuit het perspectief geschreven van iemand die afwijkt van de maatschappij. Of dit nou iemand is die in een inrichting zit, of iemand daarbuiten die op een andere manier zijn draai vindt in de samenleving, laten we graag in het midden. Enjoy!


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

1177 Views
1333 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: De Alliantie
Nummer: Vlinders
Genre: Hiphop
Kunstwerk: De tuin van de inrichting
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Van Gogh Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
De tuin van de inrichting in Saint-Rémy

Het verhaal achter het werk
Dit schilderij toont de tuin van de inrichting in Saint-Rémy waar Van Gogh een jaar was opgenomen. Hij werkte er regelmatig als hij door zijn ziekte het terrein niet mocht verlaten. Aan zijn vriend Bernard schreef hij over dit schilderij: ‘Je begrijpt wel dat de combinatie van roodoker, groen dat donker is gemaakt met grijs en de zwarte strepen die de contouren aangeven, een beetje het angstgevoel opwekken waaraan sommige van mijn lotgenoten soms lijden, dat men "een rood waas voor de ogen krijgen" noemt.’ 
Van Gogh had ontdekt dat hij met kleuren een gevoel kon uitdrukken. Hij versterkte de emotionele lading van zijn werken door kleuren te combineren tot een harmonie of juist een contrast.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Dit schilderij is uitgekozen vanwege de bijzonder gekleurde lucht en de emotie die in dit werk voelbaar is. Van Gogh schilderde hier de tuin van de inrichting in Saint-Rémy waar hij een jaar was opgenomen. Hij wilde met kleuren een gevoel uitdrukken. De groen- en paarstonen die Van Gogh met precieze penseelstreken in de lucht schilderde na een hevige regenbui, maken zijn hevige emoties voelbaar.

Over de kunstenaar
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

Bijzonder weetje
Wist je dat de blauwgekleurde penseelstreken rechts langs het gebouw regenplassen voorstellen?

  ‘Je begrijpt wel dat de combinatie van roodoker, groen dat donker is gemaakt met grijs en de zwarte strepen die de contouren aangeven, een beetje het angstgevoel opwekken waaraan sommige van mijn lotgenoten soms lijden, dat men "een rood waas voor de ogen krijgen" noemt.’

 

Tags

1889 Saint-Rémy-de-Provence Schilderij Landschap Natuur Vincent van Gogh

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken