Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Klein aapje van The Avonden jouw favoriet? Stem nu!

Klein aapje - The Avonden

Kunstwerk: De Mandril, Kunstenaar: Kunstwerk door Oskar Kokoschka, Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Over de inzending

Het liedje lijkt te gaan over een "klein aapje", maar eigenlijk gaat het over de grote aap die op de tafel begint te springen, schreeuwend dat het goed gaat. Het gaat niet goed, natuurlijk. De gepijnigde lach (een interpretatie, allicht) van de aap op het schilderij lijkt dat te verbeelden. Het kleurgebruik sluit daarbij in mijn beleving mooi aan bij het simpele doch effectieve gebruik van akkoorden en melodieën van het liedje.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

1394 Views
1471 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: The Avonden
Nummer: Klein aapje
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: De Mandril
Kunstenaar: Kunstwerk door Oskar Kokoschka
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Je ziet een aap, een mandril, temidden van de natuur. Kokoschka schilderde deze mandril in de dierentuin van Londen. Voor Kokoschka was beweeglijkheid van penseelvoering en toets een essentieel kenmerk van het expressionisme. Modellen moesten constant in beweging zijn. Hij wilde niet alleen het lichaam schetsen, maar vooral het lichaam in beweging. Omdat dieren niet poseren, beschouwde hij ze als ideale onderwerpen. 

Waar gaat het over?

In 1909 begon Oskar Kokoschka met schilderen van 'psychologische portretten'. In deze portretten trachtte hij de ziel van de geportretteerde in een beeld te vangen. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin Kokoschka als Oostenrijkse soldaat ernstig gewond was geraakt, kreeg hij internationale bekendheid als kunstenaar. Ondanks het expressionistische karakter van zijn werken, was Kokoschka niet verbonden aan de moderne kunstbewegingen van zijn tijd.

Over de kunstenaar

In 1909 begon Oskar Kokoschka (1886-1980) met schilderen van 'psychologische portretten'. In deze portretten trachtte hij de ziel van de geportretteerde in een beeld te vangen. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin Kokoschka als Oostenrijkse soldaat ernstig gewond was geraakt, kreeg hij internationale bekendheid als kunstenaar. Ondanks het expressionistische karakter van zijn werken, was Kokoschka niet verbonden aan de moderne kunstbewegingen van zijn tijd.

"Omdat dieren niet poseren, beschouwde Kokoschka ze als ideale onderwerpen." Museum Boijmans Van Beuningen

Video over dit kunstwerk

Tags

Expressie Dieren

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken