Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Mandril van Kazilae jouw favoriet? Stem nu!

Mandril - Kazilae

Kunstwerk: De Mandril, Kunstenaar: Kunstwerk door Oskar Kokoschka, Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Over de inzending

Expressionistische schilderijen (en muziek) heb ik altijd al supergaaf gevonden, en dit schilderij is daarom ook een van mijn favorieten in het Boijmans. Hij is duister en rauw, maar ook kleurrijk en hoopvol. Ook al hebben Mandrils geen vleugels, de blik in de ogen van de Mandril doet me er altijd aan denken dat hij ze wel wil uitslaan. Daar gaat dit nummer dan ook over. Het duistere en rauwe probeer ik te vangen door geluidsfragmenten van oude, afgedraaide platen te gebruiken. Het kleurrijke probeer ik te vangen door het gebruik van lichtere bellen en lichtere harmonieën door het nummer heen.Links van de artiest: Website

Details

1744 Views
1465 Dagen
26 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Kazilae
Nummer: Mandril
Genre: Electronic/Ambient
Kunstwerk: De Mandril
Kunstenaar: Kunstwerk door Oskar Kokoschka
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Je ziet een aap, een mandril, temidden van de natuur. Kokoschka schilderde deze mandril in de dierentuin van Londen. Voor Kokoschka was beweeglijkheid van penseelvoering en toets een essentieel kenmerk van het expressionisme. Modellen moesten constant in beweging zijn. Hij wilde niet alleen het lichaam schetsen, maar vooral het lichaam in beweging. Omdat dieren niet poseren, beschouwde hij ze als ideale onderwerpen. 

Waar gaat het over?

In 1909 begon Oskar Kokoschka met schilderen van 'psychologische portretten'. In deze portretten trachtte hij de ziel van de geportretteerde in een beeld te vangen. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin Kokoschka als Oostenrijkse soldaat ernstig gewond was geraakt, kreeg hij internationale bekendheid als kunstenaar. Ondanks het expressionistische karakter van zijn werken, was Kokoschka niet verbonden aan de moderne kunstbewegingen van zijn tijd.

Over de kunstenaar

In 1909 begon Oskar Kokoschka (1886-1980) met schilderen van 'psychologische portretten'. In deze portretten trachtte hij de ziel van de geportretteerde in een beeld te vangen. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin Kokoschka als Oostenrijkse soldaat ernstig gewond was geraakt, kreeg hij internationale bekendheid als kunstenaar. Ondanks het expressionistische karakter van zijn werken, was Kokoschka niet verbonden aan de moderne kunstbewegingen van zijn tijd.

"Omdat dieren niet poseren, beschouwde Kokoschka ze als ideale onderwerpen." Museum Boijmans Van Beuningen

Video over dit kunstwerk

Tags

Expressie Dieren

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken