Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Opkomst en Ondergang van Sonsbeek Park Trio jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Opkomst en Ondergang - Sonsbeek Park Trio

Kunstwerk: Toren van Babel, Kunstenaar: Kunstwerk door Pieter Bruegel , Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Over de inzending

Opkomst en Ondergang, geïnspireerd op het schilderij Toren van Babel van Pieter Brueghel.

Wij zijn drie eerstejaars studenten jazz&pop aan het ArtEZ conservatorium te Arnhem die zeer geïnteresseerd zijn in het creëren van interdisciplinaire projecten.
Los van elkaar hebben wij allemaal dit kunstwerk gekozen om ons te laten inspireren. Onze inspiratie hebben we niet alleen uit het schilderij zelf gehaald, maar we hebben ook gekeken naar het verhaal wat wordt uitgebeeld. Elementen van het verhaal, het bouwen, het steeds hoger worden van de toren, de spraakverwarring die ontstond, en uiteindelijk de het instorten van de toren, hebben wij verwerkt en op onze manier verklankt in het stuk. Stevige baslijnen, lyrische melodieën maar ook vreemd aandoende ritmes.
Het nummer is echter geen exacte chronologische weergave van het verhaal, maar een sferische.

Park Sonsbeek Trio bestaat uit:
Jop Albronda, elektrische basgitaar
Leon Senger, drums
Dirk Overbeek, accordeon


Links van de artiest: Facebook

Details

2023 Views
1366 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Sonsbeek Park Trio
Nummer: Opkomst en Ondergang
Genre: Experimenteel
Kunstwerk: Toren van Babel
Kunstenaar: Kunstwerk door Pieter Bruegel
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Waar zie je?

Op dit beroemde schilderij verbeeldt Bruegel het bijbelverhaal over de overmoed van de mensheid en de Babylonische spraakverwarring. Hij liet zich in Rome door het Colosseum inspireren voor zijn toren uit de oudheid. Het immense bouwwerk reikt tot in de wolken. De mensen krioelen als mieren op en rond het gebouw. In het Kunsthistorisches Museum in Wenen hangt een andere versie van dit meesterwerk.

Waar gaat het over?

De hoogmoedige mensen van Babylon bouwden een toren die tot in de hemel moest reiken. Toen God daar genoeg van had, strafte hij ze met de spreekwoordelijk geworden spraakverwarring. Zij verloren hun gemeenschappelijke taal en verstonden elkaar niet meer. Bij Bruegel drijven de wolken al voorbij het reusachtige gevaarte. De schepen in de haven zijn net notendoppen en de mensen mieren. Daarbij past eigenlijk bescheidenheid.    
    

Over de kunstenaar

Pieter Bruegel (1525 - 1569) werd geboren in of nabij Breda. Vanaf 1551 werkte hij in Antwerpen, destijds één van de de belangrijkste steden van West-Europa. In 1552 of 1553 reisde hij via Frankrijk naar Italië, tot aan Sicilië. Na 1560 ging hij in Brussel werken, waar hij trouwde met de dochter van zijn vermoedelijke leermeester Pieter Coecke van Aelst. Aanvankelijk maakte hij vooral landschappen, maar later overheersten de figuurstukken met godsdienstige, belerende of satirische onderwerpen. Door de laatste twee onderwerpen verwierf hij de bijnaam 'Boeren Bruegel'. Pieter Bruegel de Oude was de stamvader van een schildersdynastie waarvan zijn zonen Pieter Brueghel de Jonge, genaamd 'Helse Breughel', Jan Brueghel de Oude, genaamd 'Fluwelen Brueghel', en zijn kleinzonen Jan Brueghel de Jonge en David Teniers de Jonge deel uitmaken.


"Breugel liet zich in Rome door het Colosseum inspireren voor zijn toren" Museum Boijmans Van Beuningen

Tags

Babylon Toren Bijbel Christendom Religie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken