Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Zwijgen In Alle Talen - Koude Kermis

Kunstwerk: Toren van Babel, Kunstenaar: Kunstwerk door Pieter Bruegel , Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Over de inzending

Zwijgen In Alle Talen neemt je mee terug naar de bouw van De Toren van Babel. Het lied combineert een sfeerschets van de bouwwerkzaamheden - schepen meren aan, de fundering kraakt, er valt een man overboord - met een taalfilosofische insteek. Die taalfilosofie hangt samen met de goddelijke straf van de babylonische spraakverwarring. Ook al verstaat men elkaar niet meer, zijn we sowieso niet onmachtig de werkelijkheid te vangen met taal? Is taal niet een ijdele poging daartoe? Inderdaad, taal is een gevangenis. Zoals taal een vergeefse poging is de werkelijkheid te bereiken, zo is de bouw van de Toren van Babel een vergeefse poging de hemel te bereiken.


Links van de artiest: Facebook

Details

3135 Views
2719 Dagen
2 Stemmen

Deel deze inzending






Artiest: Koude Kermis
Nummer: Zwijgen In Alle Talen
Genre: Experimenteel
Kunstwerk: Toren van Babel
Kunstenaar: Kunstwerk door Pieter Bruegel
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Waar zie je?

Op dit beroemde schilderij verbeeldt Bruegel het bijbelverhaal over de overmoed van de mensheid en de Babylonische spraakverwarring. Hij liet zich in Rome door het Colosseum inspireren voor zijn toren uit de oudheid. Het immense bouwwerk reikt tot in de wolken. De mensen krioelen als mieren op en rond het gebouw. In het Kunsthistorisches Museum in Wenen hangt een andere versie van dit meesterwerk.

Waar gaat het over?

De hoogmoedige mensen van Babylon bouwden een toren die tot in de hemel moest reiken. Toen God daar genoeg van had, strafte hij ze met de spreekwoordelijk geworden spraakverwarring. Zij verloren hun gemeenschappelijke taal en verstonden elkaar niet meer. Bij Bruegel drijven de wolken al voorbij het reusachtige gevaarte. De schepen in de haven zijn net notendoppen en de mensen mieren. Daarbij past eigenlijk bescheidenheid.    
    

Over de kunstenaar

Pieter Bruegel (1525 - 1569) werd geboren in of nabij Breda. Vanaf 1551 werkte hij in Antwerpen, destijds één van de de belangrijkste steden van West-Europa. In 1552 of 1553 reisde hij via Frankrijk naar Italië, tot aan Sicilië. Na 1560 ging hij in Brussel werken, waar hij trouwde met de dochter van zijn vermoedelijke leermeester Pieter Coecke van Aelst. Aanvankelijk maakte hij vooral landschappen, maar later overheersten de figuurstukken met godsdienstige, belerende of satirische onderwerpen. Door de laatste twee onderwerpen verwierf hij de bijnaam 'Boeren Bruegel'. Pieter Bruegel de Oude was de stamvader van een schildersdynastie waarvan zijn zonen Pieter Brueghel de Jonge, genaamd 'Helse Breughel', Jan Brueghel de Oude, genaamd 'Fluwelen Brueghel', en zijn kleinzonen Jan Brueghel de Jonge en David Teniers de Jonge deel uitmaken.


"Breugel liet zich in Rome door het Colosseum inspireren voor zijn toren" Museum Boijmans Van Beuningen

Tags

Babylon Toren Bijbel Christendom Religie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken