Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Orange Vibe van Vera Zané jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Orange Vibe - Vera Zané

Kunstwerk: Grijs, oranje op kastanjebruin, nr. 8, Kunstenaar: Mark Rothko, Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Over de inzending

Je kwam meteen binnen.. Ik keek naar je en kon niet meer stoppen. Ik raakte verdwaald maar kwam tegelijkertijd steeds meer herkenning tegen. Je kleuren nemen me over, oranje springt naar voren, het leidt, is ijzer sterk en overwint. Net zoals oranje dat bij mij deed. Rothko, wat had ik je graag ontmoet.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

613 Views
623 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Vera Zané
Nummer: Orange Vibe
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Grijs, oranje op kastanjebruin, nr. 8
Kunstenaar: Mark Rothko
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Donkere schilderijen zijn niet noodzakelijkerwijs somber. Schilder Mark Rothko is een meester in het laten gloeien van kleuren door ze af te zetten tegen het donker, als kooltjes in een vuur. De randen van de kleurvelden zijn vaag: hij bezemt en borstelt de verdunde verf in vele lagen over elkaar om een diepe toon te bereiken.

Het verhaal achter het werk

Dit schilderij is groot; ervoor staand kan de toeschouwer zichzelf verliezen in de kleuren. Bij Rothko staat de beleving van het werk centraal en de emoties die de kleuren kunnen oproepen. Een overweldigende emotionele ervaring, voor zowel de kunstenaar als het publiek was voor hem de sublieme vorm van inspiratie, die grenst aan een religieuze openbaring. ‘Mensen staan voor mijn schilderijen te huilen, omdat ze dezelfde spirituele ervaring hebben als ik had, toen ik het schilderde’.

De kunstenaar

Mark Rothko werd geboren in Rusland, maar emigreerde als kind in 1913 naar Amerika. Rothko volgde kort een aantal kunstopleidingen, maar was grotendeels een autodidactische kunstenaar. Vanaf 1947 begon Rothko in zijn kenmerkende stijl te schilderen. In de jaren 50 gaat hij gebukt onder depressies en een alcoholverslaving. Dit heeft zijn weerslag op zijn schilderijen, waarin het kleurgebruik donkerder  werd. In 1970 maakte hij een einde aan zijn leven. Zijn ‘colourfield paintings’ zijn wereldberoemd. Er bevinden zich maar twee Rothko’s in Nederlandse collecties.

 

“If you are only moved by color relationships, you are missing the point. I am interested in expressing the big emotions - tragedy, ecstasy, doom.”  - Mark Rothko over Grijs, oranje op kastanjebruin, nr. 8

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken