Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Saint Remy - bb flix

Kunstwerk: De tuin van de inrichting in Saint-Rémy, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Wat mij inspireert aan het werk is de wilde vrolijkheid die gepaard gaat met een duistere zweem tussen de bomen. Ik zie een tweestrijd tussen gelukkig willen zijn en de angst van een terugval. Van Gogh was 'a troubled man', en ondanks dat hij rust kon vinden in de inrichting lagen er altijd donkere gedachten op de loer, dat probeer ik te weerspiegelen met mijn lied.

Wat ik ook mooi vind aan het achterliggende verhaal is de band tussen Vincent en zijn broer Theo. De twee hielden ongelofelijk van elkaar. Van Gogh schreef aan hem het volgende: "Ik heb eigenlijk geen vriend behalve U en als ik beroerd ben zijt gij me altijd in de gedachten."
Ik heb geprobeerd de stemmen vorm te geven die in Van Gogh's hoofd moeten hebben geraasd. Een dialoog tussen de broers in het hoofd van Vincent als het ware. Over simpel gelukkig zijn, over elkaar snappen in onbegrip en beperking van vrijheid.


Links van de artiest: Instagram

Details

1909 Views
1269 Dagen
51 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: bb flix
Nummer: Saint Remy
Genre: Experimenteel
Kunstwerk: De tuin van de inrichting in Saint-Rémy
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Het lijkt wel een paradijs, deze verwilderde tuin vol bloeiende planten en bomen. In de schaduw staat een stenen bankje in het gras. Links is de noordelijke mannenvleugel van de inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy te zien.

Het verhaal achter het werk
Op 8 mei 1889 meldt Van Gogh zich voor behandeling bij de inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy, niet ver van Arles. Hij mag het terrein de eerste maand niet verlaten, maar binnen de muren bevindt zich een weelderig begroeide tuin met dennenbomen. Deze tuin is voor Van Gogh een grote inspiratiebron voor nieuwe studies en motieven. Aan zijn broer Theo schrijft hij in de eerste weken van zijn verblijf: "Het zou goed kunnen dat ik hier vrij lang blijf; nooit ben ik zo rustig geweest als hier en in het gasthuis in Arles, eindelijk kan ik een beetje schilderen."

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Zoals de tuin voor Van Gogh een grote inspiratiebron was voor vele tekeningen en schilderijen, hopen we dat de tuin wederom kan inspireren tot nieuwe creaties voor Art Rocks.

Bijzonder weetje
Helene Kröller-Müller beschouwt Van Gogh als 'een van de grote geesten van de moderne kunst'.

Over de kunstenaar
Vincent van Gogh (30 maart 1853, Zundert – 29 juli 1890, Auvers-sur-Oise) wordt tegenwoordig gezien als een van de grootste moderne meesters. Hij heeft grote invloed gehad op de moderne kunst door zijn expressieve kleurgebruik en zijn persoonlijke opvatting van de werkelijkheid. Van Gogh besluit pas op zijn 27e om kunstenaar te worden. Hij is als jongen al gefascineerd door de natuur en maakt lange wandelingen waarbij hij planten en insecten verzamelt. De liefde voor de natuur zal hem nooit loslaten en heeft een enorme impact op zijn oeuvre.

"We hebben behoefte aan vrolijkheid en geluk, aan hoop en liefde. Hoe lelijker, ouder, slechter, zieker, armer ik word, des te meer wil ik mij wreken met krachtige, goed gerangschikte schitterende kleuren." - Vincent van Gogh

Tags

Tuin Inrichting

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken