Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

The Sun Sits in My Hair - Annick Odom

Kunstwerk: De tuin van de inrichting in Saint-Rémy, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Ik weet dat Van Gogh niet vaak lekker in zijn vel voelde en juist daarom heeft deze foto mij zo aangeraakt. Ik probeerde een lied te schrijven waarin liefde voor jouzelf naar boven zou komen omdat hij zegt dat hij zich hier in dit tuin eindelijk zo rustig voelde. Toen ik naar het beeld keek probeerde ik ook een plaats te bedenken waar ik die rust zelf kan vinden. Voor mij is dit in de bergen van Appalachia en op een wandeling naar mijn favoriete stuk van een rivier dicht bij het huis van mijn ouders. Daar ga ik vaak wandelen als ik thuis ben en als ik terug in Nederland zit dan doe ik ook vaak mijn ogen dicht om te dromen dat ik terug daar ben. Zelfs voordat ik naar de beschrijven keek had ik me al kalm en meer gelukkig dan als ik buiten mijn raam naar het natte wereld kijk. De heldere kleuren in dit schilderij samen met de beschrijving deden me denken aan warm stilte en dat heb ik ook in de muziek proberen uit te beelden. Ik heb iets geschreven voor houtblazers en cello samen met mijn stem. Ik wou juist zingen alsof het voor niemand was, alleen mezelf, net zoals ik me voorstel dat Van Gogh voelde toen hij daar aan het tekenen was. Ik voel me ook het meest comfortabel met mijn lichaam en met mijn gedachten als ik alleen ben in het natuur. Ik probeerde dus ook met mijn tekst altijd iets van mezelf te verbinden met de natuur. Ik probeerde zijn bekende subjectief perspectief uit te beelden met mijn stuk, het geluid en de woorden. Ik hoop dat het muziekstuk een gevoel van rust geeft, net zoals deze schilderij. Het gevoel van het tekening en dus ook mijn muziek is zo anders dan wat ik weet over Van Gogh zijn moeilijke leven en ik hoop dat de positiviteit in de muziek stuk daardoor nog sterker overkomt. Hij zegt, "We hebben behoefte aan vrolijkheid en geluk, aan hoop en liefde. " Ik hoopte door mijn tekst juist die woorden te benadrukken en te zeggen dat we dat ook in ons zelf moeten vinden los van anderen om echt gelukkig en gezond te zijn.


Links van de artiest: Website

Details

949 Views
1266 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Annick Odom
Nummer: The Sun Sits in My Hair
Genre: Klassiek
Kunstwerk: De tuin van de inrichting in Saint-Rémy
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Het lijkt wel een paradijs, deze verwilderde tuin vol bloeiende planten en bomen. In de schaduw staat een stenen bankje in het gras. Links is de noordelijke mannenvleugel van de inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy te zien.

Het verhaal achter het werk
Op 8 mei 1889 meldt Van Gogh zich voor behandeling bij de inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy, niet ver van Arles. Hij mag het terrein de eerste maand niet verlaten, maar binnen de muren bevindt zich een weelderig begroeide tuin met dennenbomen. Deze tuin is voor Van Gogh een grote inspiratiebron voor nieuwe studies en motieven. Aan zijn broer Theo schrijft hij in de eerste weken van zijn verblijf: "Het zou goed kunnen dat ik hier vrij lang blijf; nooit ben ik zo rustig geweest als hier en in het gasthuis in Arles, eindelijk kan ik een beetje schilderen."

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Zoals de tuin voor Van Gogh een grote inspiratiebron was voor vele tekeningen en schilderijen, hopen we dat de tuin wederom kan inspireren tot nieuwe creaties voor Art Rocks.

Bijzonder weetje
Helene Kröller-Müller beschouwt Van Gogh als 'een van de grote geesten van de moderne kunst'.

Over de kunstenaar
Vincent van Gogh (30 maart 1853, Zundert – 29 juli 1890, Auvers-sur-Oise) wordt tegenwoordig gezien als een van de grootste moderne meesters. Hij heeft grote invloed gehad op de moderne kunst door zijn expressieve kleurgebruik en zijn persoonlijke opvatting van de werkelijkheid. Van Gogh besluit pas op zijn 27e om kunstenaar te worden. Hij is als jongen al gefascineerd door de natuur en maakt lange wandelingen waarbij hij planten en insecten verzamelt. De liefde voor de natuur zal hem nooit loslaten en heeft een enorme impact op zijn oeuvre.

"We hebben behoefte aan vrolijkheid en geluk, aan hoop en liefde. Hoe lelijker, ouder, slechter, zieker, armer ik word, des te meer wil ik mij wreken met krachtige, goed gerangschikte schitterende kleuren." - Vincent van Gogh

Tags

Tuin Inrichting

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken