Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

a Course without a Compass - Lucas Quirinus

Kunstwerk: Maan bij avond, Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag, Museum: Panorama Mesdag

Over de inzending

In ons leven varen we allemaal een koers. Soms gaan we bewust in een bepaalde richting, en soms onbewust. Wanneer de middelen en methoden die de richting van de koers bepalen verdwijnen en er niks is om je aan vast te houden, cultiveren we vertrouwen.
Ik wil de koers die mijn ziel het afgelopen jaar doorbracht graag delen met de wereld. Toen ik Maan bij Avond van Hendrik Willem Mesdag zag wist ik dat dit het schilderij was dat daar bij paste en waar ik me verder door wou laten inspireren.


Links van de artiest: Website Instagram

Details

1098 Views
1241 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Lucas Quirinus
Nummer: a Course without a Compass
Genre: Overig
Kunstwerk: Maan bij avond
Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag
Museum: Panorama Mesdag

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het werk
Hendrik Willem was gefascineerd door maangezichten en heeft er vele geschilderd. In dit schilderij laat hij de maan spiegelen in het water. Zo wordt het oog van de beschouwer geleid van dichtbij de zee naar verderaf op de horizon. Daarvandaan gaat de blik naar de maan en de donkere stapelwolken, en hun terugkaatsing op de schimmige bomschuiten.

Bijzondere weetjes
Voor dit schilderij keek Hendrik Willem goed naar werk van de Franse kunstenaar Daubigny uit zijn eigen verzameling. Hij probeerde de lucht met eenzelfde soort verfstreken en kleuren aan te brengen.

Over de kunstenaar
Na enige jaren in het bankbedrijf van zijn vader, begon Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) op zijn 35ste een loopbaan als kunstenaar. Om zich verder in de kunst te bekwamen, ontving hij in Brussel lessen van de Nederlandse schilder Willem Roelofs. In 1869 vestigde hij zich dicht bij de kust, in Den Haag. De Noordzee werd zijn hoofdthema, het Scheveningse strand zijn favoriete werkstek. Vanuit een vaste hotelkamer schetste hij de zee in al haar stemmingen: dreigend, vredig en spookachtig. Deze voorstudies werkte hij in zijn atelier uit tot schilderijen. De nadruk legde hij op het steeds veranderende spel tussen lucht, licht en water.

Tags

Maan Bomschuiten Lucht Daubigny Noordzee Scheveningen Licht Water

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken