Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

nightlight - Mae Sparrow

Kunstwerk: Maan bij avond, Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag, Museum: Panorama Mesdag

Over de inzending

Ik heb het nummer nightlight geschreven terwijl ik naar het schilderij keek; de melodie en de woorden kwamen automatisch. Ik heb dit schilderij uitgekozen omdat het onmiddelijk een gevoel bij me opriep en muziek bestaat eigenlijk compleet uit gevoel; het intepreteren van gebeurtenissen, uitzichten of gedachten.

Het schilderij Maan bij Avond vond ik zo bijzonder omdat het rauw, mysterieus en zelfs een beetje "eng" voelde door de donkerheid, de wolken en de zee. Aan de andere kant straalde deze onduidelijkheid rust uit; het was niet compleet donker omdat de maan er was (nightlight) en de zee was rustgevend met bootjes en een strakke horizon. Voor mij gaf het schilderij de rust en pracht weer van hetgene wat ook duister kan zijn; er is vrede in alles, ook als het niet compleet comfortabel voelt in het begin.

Nightlight gaat over het zien van geluk, blijheid en pracht in hetgeen wat in eerste instantie negatief lijkt te zijn. Het nummer gaat over dat er altijd twee kanten zijn en dat je zelf kan kiezen welke kant je wil zien; de nacht en het donker kunnen eng zijn maar tegelijk ook mooi en rustgevend. Een van de sterkste zinnen uit het nummer vind ik "you don't have to close your eyes for this"; daarmee bedoel ik dat mensen vaak weg willen kijken van hetgeen wat ze eng vinden of niet vertrouwen. Dat hoeft niet; het is niet nodig. Juist zodra je je ogen opent, naar alles, vind je een nieuw soort geluk.

We hebben geen nachtlichtje meer nodig, er is al licht in de nacht (de maan).
We hoeven niet verdrietig of bang te zijn voor hetgeen wat op het eerste gezicht angsaanjagend is; er is altijd licht, er is altijd vrede en geluk- ook als we het niet meteen kunnen zien.


Links van de artiest: Instagram

Details

1489 Views
1283 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Mae Sparrow
Nummer: nightlight
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Maan bij avond
Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag
Museum: Panorama Mesdag

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het werk
Hendrik Willem was gefascineerd door maangezichten en heeft er vele geschilderd. In dit schilderij laat hij de maan spiegelen in het water. Zo wordt het oog van de beschouwer geleid van dichtbij de zee naar verderaf op de horizon. Daarvandaan gaat de blik naar de maan en de donkere stapelwolken, en hun terugkaatsing op de schimmige bomschuiten.

Bijzondere weetjes
Voor dit schilderij keek Hendrik Willem goed naar werk van de Franse kunstenaar Daubigny uit zijn eigen verzameling. Hij probeerde de lucht met eenzelfde soort verfstreken en kleuren aan te brengen.

Over de kunstenaar
Na enige jaren in het bankbedrijf van zijn vader, begon Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) op zijn 35ste een loopbaan als kunstenaar. Om zich verder in de kunst te bekwamen, ontving hij in Brussel lessen van de Nederlandse schilder Willem Roelofs. In 1869 vestigde hij zich dicht bij de kust, in Den Haag. De Noordzee werd zijn hoofdthema, het Scheveningse strand zijn favoriete werkstek. Vanuit een vaste hotelkamer schetste hij de zee in al haar stemmingen: dreigend, vredig en spookachtig. Deze voorstudies werkte hij in zijn atelier uit tot schilderijen. De nadruk legde hij op het steeds veranderende spel tussen lucht, licht en water.

Tags

Maan Bomschuiten Lucht Daubigny Noordzee Scheveningen Licht Water

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken