Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Luna - Marble Waves

Kunstwerk: Maan bij avond, Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag, Museum: Panorama Mesdag

Over de inzending

Wij van Marble Waves hebben net als de schilder van het kunstwerk een diepe fascinatie voor de schoonheid van de zee, en dan met name in de nacht.
Zelfs onze bandnaam (waar een hele diepe betekenis achter zit) is er door ontstaan.
Onze muziek is dromerig met poëtische teksten die 1) vaak op meerdere manieren te interpreteren zijn en 2) vaak vanuit een natuur element worden uitgelegd in beeldtaal.
Dit kunstwerk gaf ons de inspiratie om een ode aan de maan te schrijven. Het nummer kan op 2 manieren worden geïnterpreteerd. Het is aan de oppervlakte een lied over wat het schilderij afbeeldt, de schoonheid van de maan boven de zee en haar licht in de reflectie van de zee. Het is tegelijk ook een liefdeslied over iemand die verliefd is op de maan, die in dit nummer met haar menselijke naam 'Luna' wordt benoemd, en een symbool staat voor een ongrijpbaar iemand die je van een afstand aanbidt, maar wie nooit daadwerkelijk ook van jou zal houden.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2771 Views
1243 Dagen
486 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Marble Waves
Nummer: Luna
Genre: Indie
Kunstwerk: Maan bij avond
Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag
Museum: Panorama Mesdag

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het werk
Hendrik Willem was gefascineerd door maangezichten en heeft er vele geschilderd. In dit schilderij laat hij de maan spiegelen in het water. Zo wordt het oog van de beschouwer geleid van dichtbij de zee naar verderaf op de horizon. Daarvandaan gaat de blik naar de maan en de donkere stapelwolken, en hun terugkaatsing op de schimmige bomschuiten.

Bijzondere weetjes
Voor dit schilderij keek Hendrik Willem goed naar werk van de Franse kunstenaar Daubigny uit zijn eigen verzameling. Hij probeerde de lucht met eenzelfde soort verfstreken en kleuren aan te brengen.

Over de kunstenaar
Na enige jaren in het bankbedrijf van zijn vader, begon Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) op zijn 35ste een loopbaan als kunstenaar. Om zich verder in de kunst te bekwamen, ontving hij in Brussel lessen van de Nederlandse schilder Willem Roelofs. In 1869 vestigde hij zich dicht bij de kust, in Den Haag. De Noordzee werd zijn hoofdthema, het Scheveningse strand zijn favoriete werkstek. Vanuit een vaste hotelkamer schetste hij de zee in al haar stemmingen: dreigend, vredig en spookachtig. Deze voorstudies werkte hij in zijn atelier uit tot schilderijen. De nadruk legde hij op het steeds veranderende spel tussen lucht, licht en water.

Tags

Maan Bomschuiten Lucht Daubigny Noordzee Scheveningen Licht Water

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken