Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Fading the Light - Emb-S

Kunstwerk: Maan bij avond, Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag, Museum: Panorama Mesdag

Over de inzending

Toen ik 'Maan bij avond' zag, greep het meteen mijn aandacht.

Op het eerste gezicht ervaar ik de sfeer van het schilderij als rustig en koel, de reflectie van het maanlicht op de kalme golven geven mij een gevoel van diepte en een nostalgische stilte van binnen.

Als ik langer naar het werk kijk, valt me meer op. Hoe de lucht met de donkere wolken veel 'rauwer' is dan de schepen en het water. De 'hoofdpersonen' in de compositie die in meer detail zijn uitgewerkt dan de rest. De kleine lichtjes op de voorgrond en in de verte die pas opvallen als je wegkijkt van het maanlicht. Hoe de schilder voorzichtig met verschillende kleuren is omgegaan, en eerder met verschil in licht-donker contrast een suggestie van kleur en leven opwekt...

Dit alles doet me denken aan de nostalgie die ik eerder voelde, omdat herinneringen ook zo werken. Je onthoudt de dingen waar je aandacht aan geeft, die worden 'scherper'. De context is niet weg, ook niet veranderd. Misschien heb ik die tijd geromantiseerd, misschien was die moeilijke periode juist nodig om daarna de lichtpuntjes weer te kunnen waarderen.

In het eerste deel van de song kijk ik voor het eerst naar het schilderij, ik maak kennis en ik neem de sfeer in me op. Halverwege is er een tempo wisseling en gaat de compositie 'open'. Hierin stel ik mezelf voor alsof ik het schilderij word 'ingezogen' en deel uitmaak van die andere wereld.

Tijdens het opnemen van dit nummer op mijn zolderkamer had ik op de achtergrond het geluid van zachte golfslag op mijn koptelefoon. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om dit effect weg te laten, omdat de sfeer die het toevoegde ook al in de instrumenten en de zang zit; en niet te vergeten in het schilderij zelf.

De tekst is vrij voor interpretatie. Ik schreef het met het kunstwerk van Mesdag op mijn netvlies.


Links van de artiest: Website Instagram

Details

3183 Views
1242 Dagen
615 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Emb-S
Nummer: Fading the Light
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Maan bij avond
Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag
Museum: Panorama Mesdag

Informatie over het kunstwerk

Het verhaal achter het werk
Hendrik Willem was gefascineerd door maangezichten en heeft er vele geschilderd. In dit schilderij laat hij de maan spiegelen in het water. Zo wordt het oog van de beschouwer geleid van dichtbij de zee naar verderaf op de horizon. Daarvandaan gaat de blik naar de maan en de donkere stapelwolken, en hun terugkaatsing op de schimmige bomschuiten.

Bijzondere weetjes
Voor dit schilderij keek Hendrik Willem goed naar werk van de Franse kunstenaar Daubigny uit zijn eigen verzameling. Hij probeerde de lucht met eenzelfde soort verfstreken en kleuren aan te brengen.

Over de kunstenaar
Na enige jaren in het bankbedrijf van zijn vader, begon Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) op zijn 35ste een loopbaan als kunstenaar. Om zich verder in de kunst te bekwamen, ontving hij in Brussel lessen van de Nederlandse schilder Willem Roelofs. In 1869 vestigde hij zich dicht bij de kust, in Den Haag. De Noordzee werd zijn hoofdthema, het Scheveningse strand zijn favoriete werkstek. Vanuit een vaste hotelkamer schetste hij de zee in al haar stemmingen: dreigend, vredig en spookachtig. Deze voorstudies werkte hij in zijn atelier uit tot schilderijen. De nadruk legde hij op het steeds veranderende spel tussen lucht, licht en water.

Tags

Maan Bomschuiten Lucht Daubigny Noordzee Scheveningen Licht Water

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken