Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

A Meal With Friends - Pyke

Kunstwerk: De maaltijd der vrienden, Kunstenaar: Charley Toorop (Katwijk, 1891-1955), Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Over de inzending

In het kunstwerk van Toorop herken ik het proces van opgroeien en het ouder worden wat daarmee gepaard gaat, dit heb ik verwerkt in mijn tekst. Het minimalistische gitaarpartijtje aan het begin van het nummer staat voor de klok die tikt en de tijd laat verstrijken en je van kind naar volwassen laat transformeren. Aan het eind van het nummer krijgt elk persoon op het schilderij een stem en voel je het collectief op je af komen. Ook behandel ik objecten die je op het kunstwerk ziet: een fles wijn, 'brick in the wall' en de blauwe lucht. Deze objecten krijgen van mij weer een betekenis in het liedje, zoals het deel zijn van een geheel en hierdoor individueel niet meer op te vallen (brick in the wall). Mijn liedje laat zien hoe vriendschap in zijn werk gaat: geheimen, gezelligheid, en een vleugje oprechtheid die door alle maskers heen te zien is, door je met elkaar te binden.


Links van de artiest: Facebook

Details

5714 Views
2814 Dagen
100 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Pyke
Nummer: A Meal With Friends
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: De maaltijd der vrienden
Kunstenaar: Charley Toorop (Katwijk, 1891-1955)
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

De personen die hier zijn samengebracht zijn in werkelijkheid nooit zó bijeengeweest. Charley Toorop hield in haar huis ‘De Vlerken’ regelmatig maaltijden waarbij vrienden en haar – inmiddels volwassenen – kinderen aanzaten. De diverse personen waar ze om uiteenlopende redenen banden mee had heeft ze hier bijeengebracht, het is een keuze van bevriende schilders, beeldhouwers, een dichter, een fotografe en haar kinderen. Van boven naar beneden en van links naar rechts zien we een sculptuur van John Raedecker, Edgar Fernhout. Rachel Fernhout Pellecaan, John Raedecker, Annie Raedecker, Gerrit Rietveld, Kocki Raedecker, Wim Oepts, Annie Fernhout, Pyke Koch, John Fernhout, A.Roland Holst, Charley Toorop en Eva Besnyö.

Over de kunstenaar

Charley Toorop geldt als de krachtigste vrouw in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw. Ze schiep een eigenzinnig, zelfbewust en sociaal bewogen oeuvre. Als dochter van de bekende symbolist Jan Toorop groeide ze op met een grote culturele belangstelling. Eerst verdiepte zij zich in de muziek, maar ze koos toch voor de schilderkunst.

Na een mislukt huwelijk met Henk Fernhout, waaruit drie kinderen werden geboren, vestigde Charley Toorop zich in Bergen. De schilderkunst en haar kunstenaarschap stonden altijd voorop. Haar huis ‘De Vlerken’ was de ontmoetingsplaats voor een bijzondere kring van kunstenaarsvrienden. Piet Mondriaan, Adriaan Roland Holst en Gerrit Rietveld maakten er deel van uit. Bij Charley Toorop is schilderkunst de ultieme vorm van zelfverwerkelijking.

Tags

Toorop De Vlerken Realisme

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken