Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Op Dit Doek - Charley Marie

Kunstwerk: De maaltijd der vrienden, Kunstenaar: Charley Toorop (Katwijk, 1891-1955), Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Over de inzending

Er is in dit schilderij zoveel te zien. Je kunt je zoveel af vragen, zeker als je je in het leven van Charley Toorop hebt verdiept.
In mijn nummer beschrijf ik de de vriendschap en de mensen.
Het schilderij heeft iets geheimzinnigs. Deze mensen zijn nooit zo bij elkaar geweest, waarom heeft Toorop ze dan wel zo geschilderd? Waren dit de belangrijkste mensen voor haar in die periode uit haar leven? Wat hebben ze voor haar betekend? Op het doek zijn ze samen in haar huis, maar hoe was de onderliggende laag, de werkelijkheid?


Links van de artiest: Facebook

Details

2456 Views
2732 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Charley Marie
Nummer: Op Dit Doek
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: De maaltijd der vrienden
Kunstenaar: Charley Toorop (Katwijk, 1891-1955)
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

De personen die hier zijn samengebracht zijn in werkelijkheid nooit zó bijeengeweest. Charley Toorop hield in haar huis ‘De Vlerken’ regelmatig maaltijden waarbij vrienden en haar – inmiddels volwassenen – kinderen aanzaten. De diverse personen waar ze om uiteenlopende redenen banden mee had heeft ze hier bijeengebracht, het is een keuze van bevriende schilders, beeldhouwers, een dichter, een fotografe en haar kinderen. Van boven naar beneden en van links naar rechts zien we een sculptuur van John Raedecker, Edgar Fernhout. Rachel Fernhout Pellecaan, John Raedecker, Annie Raedecker, Gerrit Rietveld, Kocki Raedecker, Wim Oepts, Annie Fernhout, Pyke Koch, John Fernhout, A.Roland Holst, Charley Toorop en Eva Besnyö.

Over de kunstenaar

Charley Toorop geldt als de krachtigste vrouw in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw. Ze schiep een eigenzinnig, zelfbewust en sociaal bewogen oeuvre. Als dochter van de bekende symbolist Jan Toorop groeide ze op met een grote culturele belangstelling. Eerst verdiepte zij zich in de muziek, maar ze koos toch voor de schilderkunst.

Na een mislukt huwelijk met Henk Fernhout, waaruit drie kinderen werden geboren, vestigde Charley Toorop zich in Bergen. De schilderkunst en haar kunstenaarschap stonden altijd voorop. Haar huis ‘De Vlerken’ was de ontmoetingsplaats voor een bijzondere kring van kunstenaarsvrienden. Piet Mondriaan, Adriaan Roland Holst en Gerrit Rietveld maakten er deel van uit. Bij Charley Toorop is schilderkunst de ultieme vorm van zelfverwerkelijking.

Tags

Toorop De Vlerken Realisme

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken