Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Adolescent - Jan in de Rokk'n

Kunstwerk: Interieur met schilder en zijn model, Kunstenaar: Kunstwerk door Matthijs Röling, Museum: Drents Museum

Over de inzending

Toen ik dit schilderij zag vond ik het meteen erg mooi - de ruimte, het licht, de kleuren, de details - maar het naaktmodel stoorde mij. Alsof ik - zo - niet naar haar mocht kijken, terwijl ze pontificaal in beeld is. De schilder op het schilderij wendt ook zijn hoofd af. Het gevoel van gȇne dat je kan hebben als je iemand (voor het eerst) naakt ziet, heb ik omgezet in een lied, toegespitst op dit schilderij van Matthijs Röling, over de adolescent die beseft dat hij zijn kinderlijke onschuld kwijt is.

Details

2387 Views
2186 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Jan in de Rokk'n
Nummer: Adolescent
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Interieur met schilder en zijn model
Kunstenaar: Kunstwerk door Matthijs Röling
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Wijdbeens staat het naakte model de schilder aan te staren. De luiken in het statige ouderlijk huis van de schilder zijn maar deels geopend, er valt weinig licht binnen. De ruimte is spaarzaam ingericht. De kunstenaar zit in zijn spijkerbroek met een papier op zijn knie voor zich uit te staren.


Waar gaat het over?

Als een van de eerste kunstenaars in Nederland besloot Matthijs Röling terug te keren naar de figuratieve kunst en niet mee te gaan in de abstracte en conceptuele kunst van zijn tijd. Het zijn juist de klassieke thema’s die hem grijpen. Matthijs Röling (1943) wordt ook wel ‘de jongste van de oude meesters’ genoemd. Zijn stillevens, portretten en mythische voorstellingen kenmerken zich door harmonie. Over alles hangt een zweem van poëzie en intimiteit.

Over de kunstenaar

Matthijs Röling (1943) is de onbetwistbare aanvoerder van de realistische schilderkunst in Nederland. Hij kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Röling woont en werkt in Ezinge (Groningen).


 "Over Rölings werk hangt een zweem van poëzie" Drents Museum

Tags

Poëzie Intimiteit Harmonie

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken