Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer weten Sluiten en accepteren

Is Alles is gevallen van Alles is gevallen jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Alles is gevallen - Alles is gevallen

Kunstwerk: Tree & Bags, Kunstenaar: Atelier van Lieshout, Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Motivatie van de artiest

'Tree and bags' van atelier van Lieshout is een onheilspellend beeld, ik heb deze sfeer in akkoorden en melodie proberen te vatten. Hiervoor heb ik mij laten inspireren door 'Strange Fruit' van Billy Holiday. 'Alles is gevallen' is een ode aan de zangeres die door dit nummer te zingen, opstond tegen racisme in Amerika.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

658 Views
361 Dagen
0 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Alles is gevallen
Nummer: Alles is gevallen
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Tree & Bags
Kunstenaar: Atelier van Lieshout
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Aan een kale boom hangen drie zakken aan touwen. Op de grond eromheen liggen en staan nog drie zwarten zakken. De inhoud is niet bekend, maar veel goeds kan het niet zijn. Het is een onheilspellend beeld dat associaties oproept met lijkzakken, een galgenboom of een plek van executie. Zo lijkt de rechtopstaande zak rechts in beeld op een knielend persoon.

Het verhaal achter het werk

De kunstenaar Atelier Van Lieshout geeft geen eenduidige betekenis of politieke boodschap aan het werk. Toch roept het werk onwillekeurig Billie Holiday’s droeve song ‘Strange Fruit’ op, over het lynchen van zwarten in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze zingt: ‘Black bodies swinging in the southern breeze. Strange fruit hanging from the poplar trees’.

De kunstenaar

Atelier van Lieshout (AVL) is een collectief opgezet door kunstenaar Joep van Lieshout in 1995. Het multidisciplinaire gezelschap ontwerpt op het grensvlak van kunst, design en architectuur en maakt kunstobjecten, maar ook meubels of mobiele architectuur. Dikwijls is het werk provocatief of controversieel. En soms is het agressief, soms humoristisch, soms sensueel, soms hard. Maar zelden heeft hij zo’n aangrijpend werk gemaakt als deze zaalvullende sculptuur.

 

“If ever you were looking for a piece of art which can evoke strong feelings, this is one of them.” - Widowcranky over Tree & Bags

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken