Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer weten Sluiten en accepteren

Is In Zak en Boom van Liguster jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

In Zak en Boom - Liguster

Kunstwerk: Tree & Bags, Kunstenaar: Atelier van Lieshout, Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Motivatie van de artiest

Het kunstwerk pakte me gelijk. Het werd al geassocieerd met een lied dat gaat over de lynchpartijen in Amerka tijdens de slavernij: Strange Fruit van Billy Holiday. Dat maakte het moeilijker er iets anders van te vinden maar weerstand hoort wel bij deze installatie.
Daarbij voelde ik ook een soort verontwaardiging: mij verteld het een heel ander verhaal. De ruimte tussen de wortels maakt dat de boom in beweging lijkt, de zakken gaan mee. De bijna menselijke gedaantes zijn verborgen, de persoonlijkhied is opgegeven. De ruwe jute doet pijn en dat is alles wat er nog beleeft kan worden. Eenvoud, traagheid, schuren waren woorden waarmee ik ging spelen. Dat hoor je terug in de muziek: dissonant, schurend, verwrongen maar ook mooi en vloeiend. Geen makkelijke noten om te zingen. We hadden er een hele kluif aan.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

648 Views
364 Dagen
0 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Liguster
Nummer: In Zak en Boom
Genre: Experimenteel
Kunstwerk: Tree & Bags
Kunstenaar: Atelier van Lieshout
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Aan een kale boom hangen drie zakken aan touwen. Op de grond eromheen liggen en staan nog drie zwarten zakken. De inhoud is niet bekend, maar veel goeds kan het niet zijn. Het is een onheilspellend beeld dat associaties oproept met lijkzakken, een galgenboom of een plek van executie. Zo lijkt de rechtopstaande zak rechts in beeld op een knielend persoon.

Het verhaal achter het werk

De kunstenaar Atelier Van Lieshout geeft geen eenduidige betekenis of politieke boodschap aan het werk. Toch roept het werk onwillekeurig Billie Holiday’s droeve song ‘Strange Fruit’ op, over het lynchen van zwarten in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze zingt: ‘Black bodies swinging in the southern breeze. Strange fruit hanging from the poplar trees’.

De kunstenaar

Atelier van Lieshout (AVL) is een collectief opgezet door kunstenaar Joep van Lieshout in 1995. Het multidisciplinaire gezelschap ontwerpt op het grensvlak van kunst, design en architectuur en maakt kunstobjecten, maar ook meubels of mobiele architectuur. Dikwijls is het werk provocatief of controversieel. En soms is het agressief, soms humoristisch, soms sensueel, soms hard. Maar zelden heeft hij zo’n aangrijpend werk gemaakt als deze zaalvullende sculptuur.

 

“If ever you were looking for a piece of art which can evoke strong feelings, this is one of them.” - Widowcranky over Tree & Bags

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken