Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Begin van Marjoram jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Begin - Marjoram

Kunstwerk: Eva na de zondeval, Kunstenaar: Auguste Rodin (Parijs 1840-1917), Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Over de inzending

Het nummer Begin is geschreven bij 'Eva na de Zondeval', een prachtig gipsen beeld van Rodin. Eva heeft net gegeten van de verboden vrucht, en wordt samen met Adam gestraft door God: ze weten vanaf dan dat ze naakt zijn, en ze schaamt zich.

Begin gaat over het moment daarna, en over hoe Eva zich voelt. Ze verwijt zichzelf wat ze gedaan heeft, en hoe ze Adam hier in mee heeft getrokken. Ze twijfelt aan hun relatie, of ze nu nog wel verder kunnen met elkaar. Adam zingt haar toe dat ze ondanks dit toch door zullen gaan en hier doorheen zullen komen.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2438 Views
1364 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Marjoram
Nummer: Begin
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Eva na de zondeval
Kunstenaar: Auguste Rodin (Parijs 1840-1917)
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Vlak na de zondeval buigt Eva schaamtevol het hoofd en slaat de armen om haar borsten. Deze levensgrote, in gips gegoten 'Eva' is in 1899 na een Rodin-tentoonstelling in Rotterdam aan het museum geschonken door mr. Jan Hudig (1838-1924), directeur van een grote Rotterdamse rederij.  Het was de eerste Rodin in een Nederlandse collectie. Naar aanleiding van de schenking heeft Rodin zelf Museum Boijmans bezocht.

Het beeld is geen afgietsel maar opgebouwd uit losse onderdelen en met een gipsen laag, door de kunstenaar geboetseerd, aan elkaar gemaakt. Het beeld is hol. Als steun zit er bij de linkervoet een gebogen metalen staaf.

 

Over de kunstenaar

In 1857 schreef Auguste Rodin (1840-1917) zich in voor de Petite Ecole in Parijs, de latere Ecole des Arts Décoratifs. Aan de Ecole des Beaux-Arts werd hij tot drie keer toe afgewezen. Vanaf 1864 werkte Rodin als decorateur in de porseleinfabriek van Sèvres. In dezelfde periode werd zijn beeld ‘Man met de gebroken neus’ door de jury van de Salon in Parijs afgewimpeld. Tussen 1871 en 1877 werkte Rodin mee aan het decoratieprogramma van de beurs in Brussel en reisde hij naar Florence en Rome, waar hij onder de indruk raakte van het werk van Michelangelo en Donatello. Zijn eerste levensgrote figuur in brons, ‘Het bronzen tijdperk’ uit 1876, was voor die tijd ongekend realistisch. Vanaf 1877 kreeg Rodin steeds meer opdrachten voor ‘De Burgers van Calais’ en voor portretbustes. In 1900, tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs, kreeg de inmiddels zeer gewaardeerde Rodin een eigen paviljoen.

Tags

Rodin Eva Zondeval Bijbelse voorstelling

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken