Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer weten Sluiten en accepteren

Is Shadows in Paradise van Anne van Damme jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Shadows in Paradise - Anne van Damme

Kunstwerk: Eva na de zondeval, Kunstenaar: Auguste Rodin (Parijs 1840-1917), Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Motivatie van de artiest

Mijn nummer ‘Shadows in Paradise’ gaat over verleiding, genot en spijt. Over meegaan in dingen die op het moment zelf paradijselijk lijken, maar waarvan je later wenst dat ze niet gebeurd waren. Het verhaal over Eva die van de appel at ondanks de waarschuwingen die ze had gekregen is waarschijnlijk het oudste verhaal in dit thema.
Ik heb geprobeerd Eva in de tegenwoordige tijd te plaatsen. In deze eeuw zijn er meer verleidingen dan ooit te voren, de mensheid zondigt er op los. Staan we ooit stil bij onze beslissingen? Is zondigen echt zo erg of zorgen juist deze ervaringen ervoor dat je leeft? Zouden we spijt moeten hebben? En als je spijt hebt, kan je het dan ooit nog goed maken? Luister mee naar deze eigentijdse versie van Eva’s zondeval.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1226 Views
1199 Dagen
8 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Anne van Damme
Nummer: Shadows in Paradise
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Eva na de zondeval
Kunstenaar: Auguste Rodin (Parijs 1840-1917)
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Vlak na de zondeval buigt Eva schaamtevol het hoofd en slaat de armen om haar borsten. Deze levensgrote, in gips gegoten 'Eva' is in 1899 na een Rodin-tentoonstelling in Rotterdam aan het museum geschonken door mr. Jan Hudig (1838-1924), directeur van een grote Rotterdamse rederij.  Het was de eerste Rodin in een Nederlandse collectie. Naar aanleiding van de schenking heeft Rodin zelf Museum Boijmans bezocht.

Het beeld is geen afgietsel maar opgebouwd uit losse onderdelen en met een gipsen laag, door de kunstenaar geboetseerd, aan elkaar gemaakt. Het beeld is hol. Als steun zit er bij de linkervoet een gebogen metalen staaf.

 

Over de kunstenaar

In 1857 schreef Auguste Rodin (1840-1917) zich in voor de Petite Ecole in Parijs, de latere Ecole des Arts Décoratifs. Aan de Ecole des Beaux-Arts werd hij tot drie keer toe afgewezen. Vanaf 1864 werkte Rodin als decorateur in de porseleinfabriek van Sèvres. In dezelfde periode werd zijn beeld ‘Man met de gebroken neus’ door de jury van de Salon in Parijs afgewimpeld. Tussen 1871 en 1877 werkte Rodin mee aan het decoratieprogramma van de beurs in Brussel en reisde hij naar Florence en Rome, waar hij onder de indruk raakte van het werk van Michelangelo en Donatello. Zijn eerste levensgrote figuur in brons, ‘Het bronzen tijdperk’ uit 1876, was voor die tijd ongekend realistisch. Vanaf 1877 kreeg Rodin steeds meer opdrachten voor ‘De Burgers van Calais’ en voor portretbustes. In 1900, tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs, kreeg de inmiddels zeer gewaardeerde Rodin een eigen paviljoen.

Tags

Rodin Eva Zondeval Bijbelse voorstelling

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken