Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer weten Sluiten en accepteren

Is Something you refuse van Skimming Water jouw favoriet? Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen

Something you refuse - Skimming Water

Kunstwerk: Eva na de zondeval, Kunstenaar: Auguste Rodin (Parijs 1840-1917), Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Motivatie van de artiest

De vrouwelijke kant van de mensheid werd net uit het Paradijs verbannen door een mannelijke versie van God: het tijdperk van de Moedergodin - opperste Koningin van de Aarde en van alle goden - is verdwenen. Aan de Vrouw werd alleen de onderwerping aan de wil van de man overgelaten. Samengevat en bevroren in dat gebaar van Eva.
"Something you refuse" is geschreven over het geweld - van alle soorten - tegen de vrouwen.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1378 Views
1226 Dagen
0 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Skimming Water
Nummer: Something you refuse
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Eva na de zondeval
Kunstenaar: Auguste Rodin (Parijs 1840-1917)
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat zie je?

Vlak na de zondeval buigt Eva schaamtevol het hoofd en slaat de armen om haar borsten. Deze levensgrote, in gips gegoten 'Eva' is in 1899 na een Rodin-tentoonstelling in Rotterdam aan het museum geschonken door mr. Jan Hudig (1838-1924), directeur van een grote Rotterdamse rederij.  Het was de eerste Rodin in een Nederlandse collectie. Naar aanleiding van de schenking heeft Rodin zelf Museum Boijmans bezocht.

Het beeld is geen afgietsel maar opgebouwd uit losse onderdelen en met een gipsen laag, door de kunstenaar geboetseerd, aan elkaar gemaakt. Het beeld is hol. Als steun zit er bij de linkervoet een gebogen metalen staaf.

 

Over de kunstenaar

In 1857 schreef Auguste Rodin (1840-1917) zich in voor de Petite Ecole in Parijs, de latere Ecole des Arts Décoratifs. Aan de Ecole des Beaux-Arts werd hij tot drie keer toe afgewezen. Vanaf 1864 werkte Rodin als decorateur in de porseleinfabriek van Sèvres. In dezelfde periode werd zijn beeld ‘Man met de gebroken neus’ door de jury van de Salon in Parijs afgewimpeld. Tussen 1871 en 1877 werkte Rodin mee aan het decoratieprogramma van de beurs in Brussel en reisde hij naar Florence en Rome, waar hij onder de indruk raakte van het werk van Michelangelo en Donatello. Zijn eerste levensgrote figuur in brons, ‘Het bronzen tijdperk’ uit 1876, was voor die tijd ongekend realistisch. Vanaf 1877 kreeg Rodin steeds meer opdrachten voor ‘De Burgers van Calais’ en voor portretbustes. In 1900, tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs, kreeg de inmiddels zeer gewaardeerde Rodin een eigen paviljoen.

Tags

Rodin Eva Zondeval Bijbelse voorstelling

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken