Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Dagnacht - KAMKO

Kunstwerk: Dag en nacht, Kunstenaar: Maurits Cornelis Escher, Museum: Fries Museum

Over de inzending

Er bestaat in werkelijkheid geen onderscheid tussen dag en nacht. Het is hoe wij het waarnemen en er een naam aan gaven. Dit zie je terug in het werk van Escher: De schaduw of de nacht neemt het over van het licht of de dag en andersom. Ze vloeien in elkaar over en worden één, maar kunnen ook op zichzelf staand worden gezien.
Zo zijn er altijd twee uitersten, maar deze kennen uiteindelijk dezelfde oorsprong.
Wanneer er een conflict ontstaat tussen twee tegenpolen, wordt de zoektocht naar harmonie dragelijk, in de wetenschap dat ze vanuit eenzelfde bron komen. Al is dit niet altijd zo eenvoudig om te zien.
Roos Marijn Peperkamp en Stefan Kollee vangen dit in een contrastrijke muzikale compositie.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1174 Views
1330 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: KAMKO
Nummer: Dagnacht
Genre: Indie
Kunstwerk: Dag en nacht
Kunstenaar: Maurits Cornelis Escher
Museum: Fries Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Onze hersenen kunnen dit kunstwerk nooit in één keer waarnemen: we kijken altijd óf naar de zwarte vogels óf naar de witte. Dat gegeven verbindt M.C. Escher aan de even onlosmakelijk aan elkaar verbonden dag en nacht. Vrienden en kennissen vinden de prent aanvankelijk maar ‘eigenaardig’. Toch wordt het uiteindelijk een van Eschers bestverkopende prenten

Het verhaal achter het werk
Met zijn beroemde houtsneden en etsen neemt Escher ons mee op reis door een wereld die niet bestaat en nooit kán bestaan. We zien gangen en trappen die nergens heen gaan, onwaarschijnlijke spiegelingen en onmogelijke hoeken. Eschers kunstwerken doen denken aan droomwerelden en hallucinaties, en maken het onvoorstelbare opeens voorstelbaar.

Over de kunstenaar
Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is een van de beroemdste kunstenaars van Nederland. Zijn mathematische voorstellingen en onmogelijke werelden zijn alom bekend. Weinigen weten echter dat hij ook een avonturier was die tijdens zijn leven heel wat af reisde.
Escher brengt een groot deel van zijn leven door in het buitenland. Zijn liefde voor onbekende vergezichten brengt hem in onherbergzame Italiaanse streken, op vrachtschepen langs onbekende kusten en in rijkversierde, Moorse paleizen. Via Zwitserland en Brussel belandt hij uiteindelijk in Baarn.
In zijn beroemde werken komt alles samen. Ze zijn de som van de plekken die hij zag, de technieken die hij leerde en de wijze waarop hij zijn omgeving in zich opnam.

 

M.C. Escher’s ‘Dag en Nacht’ © The M.C. Escher Company, Baarn. Alle rechten voorbehouden. www.mcescher.com

Tags

Droom Reis Reizen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken