Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Stardust - Aniek Maren

Kunstwerk: Dag en nacht, Kunstenaar: Maurits Cornelis Escher, Museum: Fries Museum

Over de inzending

Dit kunstwerk lijkt uit twee werelden te bestaan: boven in de lucht de vogels, en wij, de mensheid, beneden. Toch zijn ze ook verbonden met elkaar.

Het voelt voor mij alsof de vogels staan voor onze gedachten, onderbewustzijn, dromen, angsten. Alsof ze in een andere wereld op ons aardse leven neerkijken.
Ze zijn tegengestelden van elkaar maar kunnen niet zonder elkaar bestaan. Als ze elkaar raken veranderen ze in de ander. Realistisch en surrealistisch tegelijk.

Vandaar ook de titel. Sterrenstof. We bestaan uit sterrenstof en leven van sterrenstof, iets wat zo is maar toch ongrijpbaar lijkt. Net zoals dit schilderij.

Het nummer gaat vooral om de sfeer, naarmate het nummer vordert kom je steeds meer in een soort trance, er komt elke keer een laag bij.
Zo voelt het voor mij ook als ik naar het schilderij kijk. Geen wilde onverwachte wendingen maar een soort herhalend hypnotiserend patroon waarin je elke keer weer een nieuw detail ontdekt.


Links van de artiest: Website Facebook

Details

1099 Views
1330 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Aniek Maren
Nummer: Stardust
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Dag en nacht
Kunstenaar: Maurits Cornelis Escher
Museum: Fries Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Onze hersenen kunnen dit kunstwerk nooit in één keer waarnemen: we kijken altijd óf naar de zwarte vogels óf naar de witte. Dat gegeven verbindt M.C. Escher aan de even onlosmakelijk aan elkaar verbonden dag en nacht. Vrienden en kennissen vinden de prent aanvankelijk maar ‘eigenaardig’. Toch wordt het uiteindelijk een van Eschers bestverkopende prenten

Het verhaal achter het werk
Met zijn beroemde houtsneden en etsen neemt Escher ons mee op reis door een wereld die niet bestaat en nooit kán bestaan. We zien gangen en trappen die nergens heen gaan, onwaarschijnlijke spiegelingen en onmogelijke hoeken. Eschers kunstwerken doen denken aan droomwerelden en hallucinaties, en maken het onvoorstelbare opeens voorstelbaar.

Over de kunstenaar
Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is een van de beroemdste kunstenaars van Nederland. Zijn mathematische voorstellingen en onmogelijke werelden zijn alom bekend. Weinigen weten echter dat hij ook een avonturier was die tijdens zijn leven heel wat af reisde.
Escher brengt een groot deel van zijn leven door in het buitenland. Zijn liefde voor onbekende vergezichten brengt hem in onherbergzame Italiaanse streken, op vrachtschepen langs onbekende kusten en in rijkversierde, Moorse paleizen. Via Zwitserland en Brussel belandt hij uiteindelijk in Baarn.
In zijn beroemde werken komt alles samen. Ze zijn de som van de plekken die hij zag, de technieken die hij leerde en de wijze waarop hij zijn omgeving in zich opnam.

 

M.C. Escher’s ‘Dag en Nacht’ © The M.C. Escher Company, Baarn. Alle rechten voorbehouden. www.mcescher.com

Tags

Droom Reis Reizen

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken